Annons

Boende tvingas bort när huset rivs

Huset på Karl XII:s gatan ska rivas och ersättas av ett nytt större och högre bostadshus. Hyresgästerna i de 60 lägenheterna får flytta. Det har styrelsen för Ystadbostäder beslutat.
Ystad • Publicerad 4 november 2009
Foto: 

På onsdagen informerades de boende i huset om att huset ska rivas år 2013.

– Hyresgästerna måste få god tid på sig att vänja sig vid att huset ska rivas och på att flytta, säger Toste Clementson vd i Ystadbostäder

Annons

Frågan om vad som ska hända med det gula tegelhuset på Karl XII:s gatan i kvaretet Lichton har diskuterats i flera år och i slutet av sommaren väcktes tanken på rivning.

– Huset är 50 år gammalt och vissa delar är uttjänta, säger. Stammarna måste bytas och kök och badrum fräschas upp. Ystadbostäder har kopplat in konsulter som räknat ut att en mindre renovering till godtagbar standard skulle kosta 40 miljoner kronor. En mer genomgripande renovering kräver även att tillgängligheten ökar och det skulle kosta 72 miljoner kronor.

– Det skulle innebära en 60 procentig hyresökning och det känns inte framkomligt, menar Lasse Månsson (M) styrelseordförande i Ystadbostäder.

Mot den bakgrunden beslöt en majoritet av styrelsen istället att riva huset och bygga ett nytt.

– Ett nytt hus beräknas kosta 84 miljoner kronor, säger Toste Clementson.

Ystadbostäder bedömer läget vid Ystads infart som perfekt och hoppas få plats med fler lägenheter i ett nybyggt hus.

– Husen runt omkring är höga och vi siktar på att bygga högre än dagens fyra våningar, säger Lasse Månsson.

I dagsläget är två av de 60 lägenheterna tomma. Ytterligare ett par hyrs på rivningskontrakt. Men för resten av hyresgästerna måste Ystadbostäder hitta ersättningslägenheter.

Hyrorna på Karl XII:s gatan är lägst i Ystad.

– Men det finns lägenheter med nästan lika låga hyror i centrala Ystad, säger Toste Clementson. Men nästan ingen flyttar därifrån. Hyresgästerna på Karl XII:s gatan får förtur till lediga lägenheter. De kommer att bjudas in trappvis för att lämna sina önskemål och Ystadbostäder utser en person som ska hålla i alla kontakter med dem.

Annons

– Vi hoppas att alla ska bli nöjda med sina nya bostäder.

Hyresgästerna får däremot inte någon förtur till det nya hus som ska byggas.

S-oppositionen motsatte sig en rivning av huset.

– Vi vill hellre satsa på behovsrenovering och eventuellt sälja huset sedan, säger Lars Wollin (S).

– Jag är generellt inte för försäljning, men i det här fallet ser jag en poäng i att få loss pengar till andra nybyggen.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons