Annons

Bokrean är över oss

Hjärtat slår lite snabbare. "Bara inte godbitarna är slutsålda." "Tänk om jag hittar för mycket och tvingas välja?" Mellan bokhyllorna får du knuffa välmenande på din nästa för att komma fram. Den är här. Årets bokrea.
Ystad • Publicerad 26 februari 2003
Bild: Mark Hanlon
Bild: Mark HanlonFoto: 

Det är nu den tid på året då vi staplar famnen full med Dostojevski, glossiga inredningsböcker, läkarlexikon - och förstås - alla de böcker som vi faktiskt kommer att läsa. Såväl veteraner som aningslösa fyndletare hade hittat till bokreans staplar och överfulla hyllor. Rejält nedsatta priser på dragplåster som till exempel på Orkidéboken gjorde att vissa titlar försvann redan under nattförsäljningen. Bild: Mark Hanlon Det är bokrea och veteranerna sticker ut i trängseln. De har listor, rör sig målmedvetet och har tygkassar som tål tung last. Vi andra vandrar storögt och aningslöst i de belamrade affärerna och plockar upp luntor som vi annars aldrig skulle fundera på. "Supercars - en presentation av 300 fartvidunder. Hmm. Ja, kanske." Framför väggen av skönlitteratur på Bokhandeln i Ystad står Eva Dahl som kört från Tomelilla för att fynda på reans första dag. - Det är ett måste att gå på bokrean! utbrister hon. - Det är en höjdpunkt som man ser fram emot. Jag läser och kryssar i bokkatalogerna inför varje rea. Jag tycker inte så mycket om fackböcker om trädgårdar och sånt. Sådana tittar man ju bara i en eller två gånger om året. Nä, det ska vara underhållande böcker! Böcker man vill LÄSA, säger Eva Dahl. Men det är just fackböcker som är storsäljarna på bokrean. Peggy Rydemalm driver tillsammans med sin man Bokhandeln i Ystad och har 25 års erfarenhet av bokreor. - Folk är mest på jakt efter fackböcker, som till exempel kokböcker. Även historia har sålt bra de senaste åren. Men det är klart att deckare och sådant alltid går bra. Minst intresse i början av rean är det för barnböcker, men det är likadant varje år. Barnböcker säljer rätt bra under bokreans sista veckor, säger Peggy. Bokhandeln i Ystad har laddat upp med 25 pallar reaböcker och mer är på väg. Varje pall väger mellan 400 och 500 kilo. Allt från tungviktare som Preussens konst och arkitektur till lättviktare som Liza Marklund. Joakim Hald, 6 år, tillhör de yngre fyndjägarna på Åhléns bokrea och han har hittat guld. På multimediaavdelningen har han hittat dataspelet Zoo Tycoon där man får bygga upp sitt eget zoo i datorn. Han skiner av lycka. - Jag gillar djur för de har spännande saker för sig. Det är kul att se hur de kan se ut och vad de kan göra och vad de äter och vad de heter och hur de lever och hur de rör sig och vilka färger de har och sånt. Jag ska bli djurskötare när jag blir stor, berättar Joakim exalterat. Och det är väl vad de flesta bokreabesökare önskar sig. Att, precis som Joakim, hitta något som kan få inspirationen att flöda.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons