Annons

Bondens oktober: Så lobbar Martin från riksdagen till reningsverket om hållbarhet

Hållbar produktion – punkt.
Det är kort och gott så Martin Andersson vill utveckla sitt lantbruk.
Sedan början av året har YA följt honom på fältet. I det nionde avsnittet i serien ”Bondens år” berättar han om vad han gör utanför gården.
Ystad • Publicerad 7 oktober 2022 • Uppdaterad 9 mars 2023
Panelen från fjorårets Backåkra Summit berättade på ”Ett smörgårdsbord för nya affärer” om hur den arbetar för hållbarhet: Henrik Fajersson, Skanska, Johanna Dahlsjö, ESS group, Martin Andersson, Löderups växt, Susanne Klyft, Vossloh, Henrietta Hansson, Sparbanken syd, och Bo Nilsson, A Sustainable Tomorrow, och moderatorn Andreas Narsell.
Panelen från fjorårets Backåkra Summit berättade på ”Ett smörgårdsbord för nya affärer” om hur den arbetar för hållbarhet: Henrik Fajersson, Skanska, Johanna Dahlsjö, ESS group, Martin Andersson, Löderups växt, Susanne Klyft, Vossloh, Henrietta Hansson, Sparbanken syd, och Bo Nilsson, A Sustainable Tomorrow, och moderatorn Andreas Narsell.Foto: Helena Wennström

På onsdagsförmiddagen kliver han och fyra andra som deltog i förra årets Backåkra Summit fram i en panel inför drygt 100 företagare på Ystad arena. De berättar om hur de bidrar till ökad hållbarhet i sina företag.

Martin Andersson gör vad han kan på gården, men är också med i olika offentliga sammanhang, politik, föreningar och forskning. På arenan handlar det om hur man omsätter FN:s hållbarhetsmål till affärsidéer. Där finns många att diskutera med.

Annons

– Jag vill nå ut och påverka. Många ställer frågor till mig och jag berättar om vad jag tycker är hållbart och rätt, säger han.

På Ystadsmodellens konferens är det många referenser till mat, konstaterar Martin Andersson: smörgåsbord och nya affärer och morötter för att arbeta hållbart, till exempel.
På Ystadsmodellens konferens är det många referenser till mat, konstaterar Martin Andersson: smörgåsbord och nya affärer och morötter för att arbeta hållbart, till exempel.Foto: Helena Wennström

Den här förmiddagen prioriterar han sitt ”lobbyarbete” mitt i den egna potatisskörden. I bakhuvudet har han samtidigt tankarna på hur han på bästa sätt ska få in sista delen av sina 1 200 ton potatis.

Hur han arbetar för att minska svinnet i odlingen är en av de saker han pratar om inför publiken på arenan. Han har själv inte direkt kontakt med sina slutkunder, konsumenterna. Men han måste få fram potatisar och lök som de vill köpa.

– Om regnet har orsakat fläckar på löken sitter de bara i det yttre skalet, men ändå tar ingen den löken i butiken, säger han.

Ett annat ämne är transporter och bränsle. Martin Andersson önskar att alla inte skulle springa samtidigt på en boll i omställningen till fossilfritt. Nu är det bara eldrivna fordon som gäller, men för lantbruket finns det inga sådana arbetsfordon som klarar en hel dags körning.

– Det vore bättre om jag kan växla till HVO. Men politiken styr som om det är ”antingen eller”. Det tycker jag är ett problem, säger han och får en spontan applåd på arenan.

”Många ställer också frågor till mig och jag berättar om vad jag tycker är hållbart och rätt.”
Martin Andersson

Martin Andersson känner sig hedrad för att han fick vara med på Backåkra förra hösten.

– I sådana här sammanhang finns andra möjligheter att sprida kunskap och ställa frågor till olika branscher än när jag är med via LRF, säger han.

Han öppnar gården för studiebesök för att visa hur han arbetar. Kemikalieinspektionens generaldirektör är en av dem som varit där.

Martin Andersson tycker att det är viktigt att mingla och prata med många i olika branscher. Här träffar han Lotte Nilsson, näringslivsutvecklare på Ystads kommun, och Christian Negendanck, vd på Högestad & Christinehof.
Martin Andersson tycker att det är viktigt att mingla och prata med många i olika branscher. Här träffar han Lotte Nilsson, näringslivsutvecklare på Ystads kommun, och Christian Negendanck, vd på Högestad & Christinehof.Foto: Helena Wennström

Martin Andersson är också vice ordförande i Odling i balans, som arbetar för att ekonomi och ekologi ska gå att kombinera på gården. Föreningen är en länk mellan lantbrukare, forskare och branschföreträdare. Han är en av de 16 bönder över hela landet som testar olika metoder för att få ett hållbarare jordbruk.

Annons

I ett av Kungliga skogs- och lantbruksakademiens hållbarhetsprojekt möter han nyckelpersoner inom stora företag, som det numera multinationella Lantmännen. Där ingår också Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

– I vår rapport ska vi lämna konkreta råd till riksdag och regering, säger Martin Andersson.

Nästa vecka är han inbjuden till ett pionjärprojekt på hemmaplan. På reningsverket i Kivik utvinns fosfor som är tänkt att återföras i kretsloppet, det vill säga bli gödning på åkrarna igen.

Christian Sterning på vattenreningsföretaget Anolytech passade på att fråga Martin Andersson om vilka produkter han använder.
Christian Sterning på vattenreningsföretaget Anolytech passade på att fråga Martin Andersson om vilka produkter han använder.Foto: Helena Wennström
Fakta

YA-bonden Martin Andersson

Vd i Löderups Växt AB som han äger tillsammans med Johan Thuresson och Torsten Thuresson.

Verksamhet: 70 nötkreatur som går ute året om på naturbete (85 hektar) samt växtodling på 250 hektar. Löderups Växt omsätter cirka 9 miljoner kronor om året. Anställda: 3 personer. Medlem i föreningen Odling i balans som arbetar för att ekonomi och ekologi går att kombinera på gården.

Ålder: 45 år.

Utbildning: Lantmästare.

Bor: Påtofta, Löderup.

Familj: Hustrun Emma och döttrarna Olivia och Amanda, 15 och 13 år.

Fritid: Jakt. Skyddsjakt på vildsvin för att bevara naturbetesmarkerna som vildsvinen förstör.

Favoritmat: Entrecote från egna djur med potatisgratäng på egna potatisar.

Helena WennströmSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons