Annons

Bönder riskerar mista EU-bidrag

EU:s översyn av jordbruksstödet har redan en dag efter offentliggörandet vållat debatt. Inte minst i Sverige. EU-komissionen föreslår förändringar som kommer att innebära stora förändringar för bland annat det skånska lantbruket.
Ystad • Publicerad 12 juli 2002

I korthet innebär förslaget att en femtedel av det nu befintliga produktionsstödet omfördelas. För svensk del handlar det om cirka en miljard kronor. Istället för att som nu få bidrag per enhet som odlas eller föds upp ska dessa pengar i framtiden betalas ut för till exempel miljö- eller djurskyddsåtgärder. Med det här hoppas Kommissionen komma till rätta med överproduktionen av livsmedel inom EU och i ett större perspektiv är tanken att skillnaden mellan "bättre" och "sämre" jordbruksländer inom unionen ska jämnas ut. Fast på det lokala planet innebär förslaget i stort sett bara nackdelar. Per Håkansson är ordförande i Lantbrukarnas riksförbunds lokala förbund i Ystadtrakten. - Det blir väldigt tråkigt om det här förslaget går igenom. Som jag hunnit sätta mig in i det innebär det i princip bara försämringar för Sveriges lantbrukare. Inte minst här i Skåne. Hittills har EU gett lantbruk stöd för hur många djur de hållit och hur många areal de odlat. Nu skall detta stöd, som många lantbruk i Sverige har, alltså minska. Pengarna kommer istället att läggas på bland annat miljövård och gynnar fattiga länder som Portugal och Grekland. - Just saker som bra djurvård och miljö har vi i Sverige jobbat med under hela 90-talet. Vi är redan "bäst i klassen" och kommer inte att få ta del av omfördelningen av pengarna. Det blir besvärligt, menar Per Håkansson, eftersom våra satsningar på miljön har hindrat oss att producera på lika villkor jämfört med andra länder i EU. Men detta tas det ingen hänsyn till i det nya förslaget. Per Håkansson är lantbrukare på Skönabäck säteri och huvuddelen av hans lantbruk är odlingar på 350 hektar. Om det nya förslaget träder i kraft innebär det 100000 kronor i minskat stöd från EU. Samtidigt menar han att det gäller att ta det lugnt. Just nu har EU-komissionen presenterat ett förslag som ska diskuteras och justeras. - Nu gäller det för våra svenska politiker att ställa upp för den svenska jordbruksnäringen och stå på sig i diskussionerna. När vi nu gjort så mycket redan på miljösidan inom svenskt lantbruk ska vi inte bli lidande för det. Det hoppas jag våra politiker håller med om.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons