Annons

Bornholmsfärja klarade provanlöp

(Uppdaterad) Färjan Povl Anker klarade provanlöpet vid Bornholmsterminalen på tisdagsförmiddagen. Det innebär att hamnombyggnaden eventuellt kan komma att påbörjas tidigare.
Ystad • Publicerad 4 november 2008
Hamnchefen Lars Börjesson övervakade Povl Ankers provanlöp. BILD: PER NILSSON
Hamnchefen Lars Börjesson övervakade Povl Ankers provanlöp. BILD: PER NILSSONFoto: 

Povl Anker lade först till vid sitt ordinarie läge där bilar och passagerare släpptes av. Sedan gick färjan ut, vände och   lade till med fören först på katamaranen Villum Clausens plats. Allt gick som planerat.

Ett andra försök att backa in med aktern först gick inte lika bra, rampen i färjeläget passade inte med rampen på färjan.

Annons

– Det var väntat. Men när hon gick in med nosen före såg det tillfredsställande ut, säger hamnchefen Lars Börjesson, som följde arbetet från kajen.

Nu ska hamnbolaget diskutera med Bornholmstrafikken och rederierna som sköter Polentrafiken för att Povl Anker ska kunna lägga till vid hamnterminalen.

Provanlöpet gjordes för att hamnen vill starta den planerade ombyggnaden så snabbt som möjligt.

Kan Povl Anker använda katamaranens läge på förmiddagen och något av Polentrafikens på kvällen blir färjans ordinarie läge ledigt och ombyggnaden kan starta tidigare.

– Varje dag vi kan vinna i början har vi sparat i slutet. Vi är nära sommarsäsongen när vi ska vara klara, säger Lars Börjesson.

– Det är möjligt att komma igång den här veckan.

Om rederierna inte ger klartecken är den 17 november den preliminära startdagen för hamnprojektet.

Katamaranen Villum Clausen är på varv för sin årliga översyn fram till den 17 november. Under tiden ersätts hon av Povl Anker.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Per Nilsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons