Annons

Bornholmstrafik byter snabbfärja

Danska färjerederiet Bornholmstrafikken, som seglar mellan Ystad och Rönne på Bornholm, byter nästa år ut sin snabbfärja Villum Clausen. Det står klart sedan folketingets trafikutskott gav sitt klartecken på torsdagen.
Ystad • Publicerad 14 november 2002
Villum Clausen på väg att göra sin sista färd. Arkivbild.
Villum Clausen på väg att göra sin sista färd. Arkivbild.Foto: 

Enligt danska medier kommer katamaranen Villum Clausen att ersättas då den nuvarande hyresperioden löper ut den sista mars nästa år. Anledningen till beslutet är att en haveristudie av vraket från en förlisning i Norge med en liknande katamaran i februari 1999, då 16 av 86 ombord förolyckades, framkallat farhågor om att Villum Clausen var behäftad med vissa sjösäkerhetsbrister. Båda fartygen byggdes av samma varv i Australien. Det fanns emellertid inget som visade att den danska färjan har några fel. Av säkerhetsskäl förbjöds dock fartyget att segla då våghöjden översteg tre meter. Men samtidigt, konstaterade trafikutskottet förra månaden, har färjan inte kapacitet nog att klara trafiktillståndets minimikrav på att kunna frakta 900 passagerare och 185 personbilar. Villum Clausen sattes i trafik på Bornholmslinjen sommaren 2000. En överfart med snabbfärjan tar en timme och 20 minuter.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons