Annons

Brist på arbetskraft i Ystad

- På åtminstone tio år så har vi inte haft problem med arbetskraftsbrist, men nu är vi där. Vi får allt svårare att erbjuda företagen i vårt område personer som har rätt kompetens, säger Gunilla Andersson som är chef för arbetsförmedlingen.
Ystad • Publicerad 24 juli 2002

Efter en vår då arbetslösheten har legat runt 2,5 procent i Ystad menar Gunilla Andersson att arbetskraftsbrist har blivit ett stort problem i Ystad. Kockar, snickare, elmontörer, verktygsmakare, lärare och vårdpersonal - det är dessa yrkesgrupper som har lätt att hitta jobb i Ystad. Förutsatt att den sökande har rätt kompetens. Hittills i år så har 868 jobb anmälts till arbetsförmedlingen. - De företag som vi har i vårt område fortsätter att utvecklas och vi känner inte direkt någon avmattning på konjunkturen. I Ystad har vi många små och medelstora företag som fortfarande nyanställer. Ett jobb här och ett jobb där - sammanslaget blir det en hel del, säger Gunilla Andersson. illa behandlade Men krisen med tillgången på arbetskraft har inte bara med nya jobbtillfällen att göra. Speciellt inom vården finns en annan förklaring, menar Ingrid Ek, ställföreträdande arbetsförmedlingschef. - Under 1990-talet var det många som kände sig illa behandlade på sina arbetsplatser inom vården. Stämningen var lite "passar inte galoscherna så..", och det stod alltid arbetssökande som var villiga att ersätta en. - Många drog då vidare från jobben som de var utbildade till och ville inte återvända. Detta får vi betala för i dag. Sådana saker är svåra att tvätta bort och det är svårt i dag att locka tillbaka tidigare personal, framförallt inom vården. Trots att situationen är mycket bättre i dag, säger Ingrid Ek. Arbetsmarknadens krav på utbildning har ökat och detta har blivit tydligare på senare år. - Detta ska man däremot inte förstora. Det kan ibland bara handla om en kort yrkesutbildning som behövs, säger Gunilla Andersson. På tisdagen fanns det 83 jobb anmälda på arbetsförmedlingen i Ystad - varav 22 i Ystad - en siffra som ändras upp och ner hela tiden. kontorister har det kärvt Men vilka yrkesgrupper är det då som har det kärvast i Ystad? - Jag skulle nog säga kontorister. Det har ju inte varit ett framtidsyrke på tio år. I den här gruppen hittar vi många medelålders kvinnor och dem rekommenderar vi att fundera på ett annat yrkesområde. Kanske våga sig på något av de traditionella manliga yrkena, som hantverkare. Det har vi sett flera lyckade exempel på, säger Gunilla Andersson. Trots den positiva trenden på arbetsmarknaden i Ystad så finns det de som har svårt att få arbete. 648 personer var öppet arbetslösa i går. - Vi på arbetsförmedlingen har nu en viktig uppgift att kompetensförstärka de grupper som finns kvar som inskrivna hos oss. Men jag menar att även många arbetshandikappade och personer som är över 55 år kan få jobb i dag, säger Gunilla Andersson. I dagsläget är 135 ungdomar arbetslösa i Ystad. Under sommaren går framförallt ungdomsarbetslösheten upp när studenter som har ledigt från studierna skriver in sig på arbetsförmedlingen. - Så är det varje år, konstaterar Gunilla Andersson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons