Annons

Brittisk syn av Wallanderland

Ystad är en sömnigt charmerande stad där det verkliga mysteriet är hur kokkonsten kan hålla så hög klass. Den bilden målas upp i brittisk press.
Ystad • Publicerad 28 november 2008
Kenneth Branagh. Bild: Phil Fisk
Kenneth Branagh. Bild: Phil FiskFoto: 
Brittiska journalister har vandrat i Wallanders fotspår och passar i sina reportage på att tips på utflyktsmål som Ales Stenar och Turning Torso. Har ni aldrig besökt Sverige är Ystad en perfekt början, lyder ett tips.
Brittiska journalister har vandrat i Wallanders fotspår och passar i sina reportage på att tips på utflyktsmål som Ales Stenar och Turning Torso. Har ni aldrig besökt Sverige är Ystad en perfekt början, lyder ett tips.Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Inför premiären på BBC one i morgon för den första filmen med Kenneth Branagh som Kurt Wallander har brittiska journalister varit på besök i Ystad och på Österlen.

Stadsvandringarna i kommissarie Wallanders fotspår har lett till ett inte obetydligt antal artiklar och resetips i brittisk press.

Annons

Ystad, en vacker stad på den vindpinade Östersjökusten, blir dock lite av ett mysterium för de gästande journalisterna.

Är allt så idylliskt som det förefaller att vara? Och hur kan Henning Mankell hitta på så mycket ohyggligheter i denna charmerande lilla stadspärla med kullerstensgator och korsvirkeshus?

Murvlarna från öriket blir inte svaret skyldigt. Vad Wallander är för Ystad är Inspector Morse för Oxford.

Paralleller till Morden i Midsomer görs också. I själva verket är det en beprövat grepp att låta ondskan ta plats mitt i idyllen.

Det är underhållande att läsa hur The Times Ed Potton med sedvanlig brittisk elegans reflekterar över att dörrarna i Ystad öppnas utåt. En i det brittiska filmteamet rådfrågade en svensk kollega hur i hela friden den svenska polisen beter sig när den ska slå in en dörr. "Vi brukar knacka först", löd svaret.

Annars hittar de brittiska journalisterna väl i Wallanderland. De besöker Fridolfs konditori, Hotel Continental och naturligtvis Mariagatan (The Baker Street of Ystad). De tar också en vända till Ystad Studios som imponerar på gästerna.

Färden går till Ales stenar som naturligt jämförs med Stonehenge.

The Telegraphs Max Davidson tycker inte att skeppssättningen vid Kåseberga är lika imponerande som det engelska fornminnet - men han tjusas av utsikten.

Han råder också läsarna att välja Ystad om de aldrig förr har varit i Sverige. "Det finns ingen bättre plats att starta på". Och när man väl har kommit till Ystad rekommenderar han en tur till Malmö. Man kan säga att Ystad på så vis ger Turning Torso lite draghjälp.

The Guardians Cathi Unsworth stannar i Ystad och blir lite besviken när hon besöker Bröderna M (tidigare Foffos pizzeria) där Wallander brukade hänga. Hon hade förväntat sig ett sunkigt ställe och stiger i stället in i en "stylad bistro".

Flera av de gästande journalisterna noterar att antalet mord i Mankells Ystad vida överstiger verklighetens. Numera är antalet mordbränder desto fler, och det kanske är tur för Ystad att mordbrännaren inte tajmade sin gryningshärjningar med den brittiska pressens besök.

Ulf Mårtensson ulf.martensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons