Annons

Byns nya plan väckte flera frågor

Många frågor sökte svar när planarkitekt Anna Möller presenterade kommunens förslag till fördjupad översiktsplan för Kåsebergaborna. Förslaget går ut på att Kåseberga, fram till år 2025 ungefär, ska växa till dubbla sin nuvarande storlek.
Ystad • Publicerad 14 november 2008

Byahuset var mer än fullsatt på torsdagskvällen. Bengt Anker, ordförande i Kåseberga byalag, modererade informationsträffen:

– Det är viktigt att alla som bor i byn får chansen att ställa frågor och diskutera det här. Så att vi får reda på hur den här översiktsplanen påverkar oss.

Annons

Förslaget går ut på att Kåseberga, fram till år 2025 ungefär, ska växa till dubbla sin nuvarande storlek. Efter en omarbetning baserad på inkomna synpunkter är det nu 70-80 nya villor som man från kommunens sida tror att byn kan växa med. Expansionen ska ske åt nordväst mot Kustvägen där en ny infart planeras. Den nya, västligare infarten hoppas planarkitekt Anna Möller ska fånga upp merparten av förstagångsbesökarna till Ales stenar och därmed avlasta Ales väg som i dagsläget är hårt trafikerad på somrarna. Den nya infarten skall leda besökarna till det planerade Natur-/kulturrum som det finns beslut om att bygga. Där planerar man också att anlägga uppemot 100 nya parkeringsplatser. Förutsatt att Natur-/kulturrum blir verklighet, förståss.

– Vi tror inte att vi löser alla trafikproblemen på det här sättet, säger planarkitekt Anna Möller och betoner vikten i att inte belasta Ales väg ännu mer och behålla bykänslan i Kåseberga. Bland de samlade byborna var reaktionerna blandade. Det stora problemet är att de boende störs av semestertrafiken, tyckte en bybo och föreslog att man skulle anlägga ytterligare en infart som inte angränsade till någons bostad vilket den planerade nya infarten gör.

Det fanns också de som undrade om inte utfarten till Kustvägen kunde lösas smidigare med en cirkulationsplats.

Fotnot. Fram till den 1 december finns det möjlighet att skicka in synpunkter på översiktsplanen.

Jonas Lindgrenjonas.lindgren@ystadsallehanda.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons