Annons

C som i Contan

Ystad • Publicerad 25 juni 2014
Foto: Foto: Hanna F.Ellborg
Georg underhåller vid pianot, alltid lojal och plikttrogen. Till höger Staffan Garnaeus och Pia Juhlin.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg
Pia Schirtz bor tillsammans med sin mamma Margot Blasise på hotellet under sin vistelse i Ystad.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg
Äldsta hotellet. Det finns fyra rum på hotellet för gäster med hundar. Continental i Ystad har också en egen hotellhund, norska lundehunden Saga, här med matte Annika Garnaeus och husse Staffan Garnaeus.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg

Continental, det anrika hotellet på Hamngatan, har många namn. Rörelsen har hetat allt från det mer anspråksfulla Hôtel Continental du Sud till det mer folkligt klingande Contan. Hur som helst är det Sveriges äldsta hotell, byggt på 1820-talet.

Här har många kändisar bott: Stadens son, skådespelaren Ernst-Hugo Järegård, filmregissörerna Ingmar Bergman och Hasse Alfredson, skådespelerskan Harriet Andersson och cirkusdirektören Brazil Jack.

Annons

Dessutom har Ystads mest kände kommissarie, Kurt Wallander, sitt stambord inne i den pampiga matsalen med kristallkronor och atmosfär från en svunnen tid.

– Det kommer folk från hela världen för att titta på Kurt Wallanders bord, berättar Åsa Olsson som arbetar i matsalen.

En av dem var Patti Smith, rockstjärnan, som tittade in i matsalen vid sitt besök i Ystad för något år sedan.

I matsalen vid pianot sitter Georg, hotellets pianist, som skrämt slag på en och annan hotellgäst som velat tacka för musiken och först då insett att det är en mansstor docka som sitter vid pianot.

Annika och Staffan Garnaeus äger och driver hotellet sedan 18 år tillbaka. Två år efter det att de köpt hotellet lades regementet ner. Det var ett hårt slag mot hotellrörelsen.

– En tredjedel av våra gäster hade med regementet att göra, det var militärer som åt, drack och bodde här, säger Staffan Garnaeus.

De båda hotellägarna, som har ett långt förflutet i branschen, fick ta sig en funderare, som Staffan Garnaeus säger. Numera står hotellet på flera ben. En inte ringa del av gästerna är konferensdeltagare. En annan kategori är resande.

– Det finns många fler än man tror. De kommer och stannar en eller ett par dagar. Vissa vill ha samma rum varje gång, säger Annika Garnaeus.

På sommaren är av naturliga skäl många gäster turister som väljer att bo på det centralt belägna hotellet. På väg upp till rummet är Pia Schirtz som gästar Ystad tillsammans med sin mamma Margot Blasise. De kommer från Schweiz och Luxemburg och är på en fyra veckors semester i Ystad.

– Det är trevligt här. Jag gillar atmosfären, säger Pia Schirtz.

Annons

Har man drivit hotell i nästan 20 år så måste man väl ha en och annan historia att berätta, men Annika och Staffan Garnaeus håller på diskretionen. – Men vi kan ju berätta att det finns gäster som kommer tillbaka efter 50 år och vill fira att de träffades här. Det är roligt, säger Annika Garnaeus.

Under en period på 1980-talet lockade hotellet nöjeslystna. Då hände det att kärleken spirade här ibland.

Nämnas kan också att hotellet brann 1982 och fick genomgå en total renovering. De nuvarande ägarna renoverar hotellet efterhand, angelägna om att behålla atmosfären. Det finns exempelvis rum med bad, vilket numera är ovanligt på hotell.

– Speciellt våra utländska gäster efterfrågar det, säger Staffan Garnaeus.

Från hotellrummen ett par våningar upp har gästerna utsikt mot Hamngatan och de gamla kvarteren runt Stortorget och Mariakyrkan.

INTERNAL INTERNAL
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons