Campare lever på hoppet

Ystad Artikeln publicerades
Holländaren Huib Rutten dricker kaffe i regnet. Hat tar vädret som det kommer.
Foto:Iris Tiitto
Holländaren Huib Rutten dricker kaffe i regnet. Hat tar vädret som det kommer.

Camparna är ett segt släkte. Det har den ovanligt regniga sommaren bevisat, men de flesta lever på hoppet om en bättre morgon dag.

Den här regniga sommaren kommer att gå till historien som en av de sämsta på många år, men det är inget som berör de som bor i tält eller husbil. De lever om hoppet om en bättre morgon dag.

Familjen Witte från Holland har precis anlänt till Ystad Camping. Fadern Marcel Witte kan bara konstatera torrt att de inte slapp regnet i Sverige heller.

– Det var riktigt dåligt väder i Danmark, och det ser inte så bra ut här i Ystad, säger han.

Några dagars regn kan de vuxna hantera bra, men sonen Luuk Witte, åtta år, får snart myror i kroppen.

– Då kan en husbil kännas riktigt trång, säger mamma Baukje Hÿlkema, som förstår att barnen har behov av att vara ute och leka eller bada.

Av den varan har det inte blivit så mycket hittills, men familjen lever på hoppet att deras semester ska ge åtminstone några dagars sol och värme längre uppåt landet.

– I annat fall tror jag att vi vänder hemåt, säger Baukje Hÿlkema.

Familjen Norén, från Lidköping, är däremot är riktiga campingproffs. De har tält för olika ändamål och gillar friheten som campingliv ger.

För dem är några dagars regn inget besvär alls.

– Vi trivs bra. Vi går promenader, spelar kort eller datorspel, säger Lars Norén.

Den som tycker att campinglivet är jobbigast är nog deras schäfer Hog, som tycker att det går alldeles lugnt till på semestern.

Campingvärden Daniel Nilsson på Ystad Camping, säger sig inte ha sett några sviktande beläggningssiffror den här sommaren trots vädret.

– Den är i stort sett som förra året, säger han.

Men förfrågningarna på vad som kan göras när det inte går att ligga på stranden och bada har däremot ökat.

– Personalen på receptionen har fått fler frågor än vanligt. Vi försöker ge tips på vad som kan göras i omgivningarna, säger han, och tillägger att det har varit viktigt, trots det dåliga vädret, att hålla humöret uppe.

Men camparna är trots allt ett envist folkslag, säger han, och tillägger att han hittills inte mött några sura miner.

Å andra sidan är det inte bra om det regnar varje sommar, påpekar han.

– Jag tror att folk planerar nästa års semester utifrån hur det gick i somras. Tre fyra dåliga somrar kan börja sätta sina spår men jag tror inte att just den här sommaren skrämmer bort folk, säger han.