Annons

Campingstugor kan vara olagliga

Sju stugor på campingen i Löderups strandbad kan vara otillåtna. De har byggts i naturreservatet utan att länsstyrelsen har gett dispens. Ingreppet har anmälts till åklagare.
Ystad • Publicerad 19 mars 2004

- Jag var i naturreservatet på ett vanligt besök och fick se stugorna. Och vi är skyldiga att göra en åtalsanmälan om vi tror att någon bryter mot miljöbalken. Det är ren rutin, säger Christer Persson, handläggare på länsstyrelsen. Länsstyrelsen misstänker att det begåtts ett brott mot bestämmelserna för naturreservat. Campingen ligger i Hagestad naturreservat och området är dessutom strandskyddat och Natura 2000-område. Frågan är vem som är ansvarig för att ingen vände sig till länsstyrelsen innan stugorna byggdes. Marken ägs av staten men arrenderas av Ystads kommun. Kommunen hyr i sin tur sedan ut campingen till Kjell Ahlqwist. Enligt Christer Persson på länsstyrelsen är det verksamhetsutövaren som har ansvaret för att söka dispensen. Men kanske borde kommunen också inhämtat länsstyrelsens synpunkter innan ett bygglov i reservatet beviljades. - Det är inte reglerat i lag att kommunen inte får ge bygglov. Men normalt tar kommunerna kontakt med länsstyrelsen så att man har förankrat förslaget, säger Christer Persson. När ärendet behandlades i miljö- och byggnadsnämnden frågade dock ingen efter länsstyrelsens synpunkter. Ordförande Cerny Balksäter (s) säger att han inte kan reglerna för hur det ska fungera men att det inte var någon större diskussion då ärendet var uppe för beslut. De första tre stugorna fick bygglov under förra mandatperioden och när det i höstas kom in en ansökan om fyra till fanns ingen anledning att ifrågasätta det. - Vi upplevde det som okontroversiellt. Stugorna är små, mindre än husvagnar och de byggs på fyra plintar och är väldigt lätta att flytta. Att placera stugorna vid strandkanten med tanke på den havserosion som äter upp stranden var inte heller något som diskuterades. Cerny Balksäter säger att han där litar på Kjell Ahlqwists bedömning för vad som är möjligt. Bygglovet är tidsbegränsat till och med september 2006. Däremot säger Balksäter att det verkar vara ett misstag att inte ha tagit in länsstyrelsens yttrande. Han menar också att det hade varit bra kundservice om miljö- och byggnadsförvaltningen upplyst Kjell Ahlqwist om att han, utöver bygglovet, även måste ha dispens från länsstyrelsen. Miljöåklagare ska nu att ta ställning till om åtalsanmälan ska utredas vidare. Vad hade då länsstyrelsen sagt om Ystads kommun hade bett om ett yttrande innan bygglovet gavs? - Det är svårt att säga. Men vi hade ju tittat på det gemensamt för att få fram en lämplig lösning. Vi hade i alla fall kunnat reda ut att det behövs en dispenshantering och då hade vi ej fått missförståndet, svarar Christer Persson. YA har förgäves sökt Kjell Ahlqwist för en kommentar.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons