Annons

Corona: Första bekräftade dödsfallet i Sverige av viruset

Det första dödsfallet till följd av coronasmitta i Sverige inträffade på onsdagen, skriver Region Stockholm på sin hemsida.
Corona • Publicerad 11 mars 2020
Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten.Foto: ALI LORESTANI/TT

Under onsdagen avled en patient på intensivvårdsavdelningen vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge som varit smittad av det nya coronaviruset. Patienten har haft covid-19 samt underliggande sjukdom, skriver Region Stockholm.

Den avlidne är en äldre patient som vårdats vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, meddelar Region Stockholm. Ytterligare en patient i regionen är i behov av intensivvård.

Annons

Det totala antalet smittade av det nya coronaviruset fortsätter under onsdagen att stiga. Utöver dödsfallet har över 120 nya fall bekräftats hittills, de flesta i Skåne, Västra Götaland och Stockholm. Av de nya fallen har Dalarna och Blekinge konstaterat varsitt – det första bekräftade i respektive region. Det totala antalet smittade i landet överstiger nu 480.

Sedan tisdag bedömer Folkhälsomyndigheten att risken för smittspridning inom landet är mycket hög. Något som till stor del kopplas till flera fall av insjuknade personer som inte går att härleda till smitta utomlands.

Folkhälsomyndigheten lämnade på onsdagen in en begäran till regeringen om begränsade sammankomster som Per Bolund uppger att regeringen kommer att följa. Beslutet påverkar idrottsevenemang, konserter och konferenser.

"Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet", säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, i ett uttalande.

Därmed går myndigheten på samma linje som sin norska motsvarighet, Folkehelseinstituttet, som under tisdagen lämnade samma rekommendation för Norge.

Syftet med begäran är att förhindra tillfällen då ett stort antal människor kommer från olika delar av landet och kanske från omvärlden för att samlas på samma plats. Idrottsevenemang, konserter, mässor och konferenser kommer alla att omfattas av beslutet.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, kommenterar det första svenska dödsfallet med att det är oundvikligt att patienter avlider när så många har smittats.

– Det är förstås väldigt sorgligt för den här personen och de anhöriga, det ska man aldrig underskatta. Samtidigt när vi har så pass många fall som vi har, och börjar få en spridning upp i åldrarna, vet vi från andra länder att det är oundvikligt, någon gång kommer det hända, säger Tegnell till TT.

Peter LindgrenSkicka e-post
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons