Annons

Corona satte lavendeln i fokus

Den här sommaren har det varit rena lavendelfebern.
Österlenkryddor slår historiskt rekord, trots att de i början av året trodde att de skulle behöva lägga ner.
Köpingebro • Publicerad 12 augusti 2020
Det här fältet ska ångdestilleras, men så länge det står kvar nyttjas det flitigt av pollinerare. Lavendel ger ett otroligt rikt djurliv.
Det här fältet ska ångdestilleras, men så länge det står kvar nyttjas det flitigt av pollinerare. Lavendel ger ett otroligt rikt djurliv.Foto: Malin Palm

Österlenskryddor fick en dålig start på 2020. Med en ekonomi som var ansträngd så krävdes flera uppsägningar för att företaget skulle gå runt, men pandemin överraskade. Plötsligt ville alla uppleva lavendelfälten.

– Vi har redan packat upp så mycket som vi brukar på ett helt år till butiken och har knappt kunnat leverera till återförsäljaren. Vi har gjort dubbel försäljning och i dag har vi knappt något att sälja, säger Cherztin S Persåkre.

Annons

Besökarna som kommer blir inte arga, men förvånade när de hör orsaken.

– Vi är ju bara ett litet familjeföretag. Det är någon som måste rensa kryddorna, någon måste skörda och någon måste göra glass.

Med kärlek för trädgård

Hon har alltid haft en förkärlek för trädgård, men mer som en hobby.

– Det fanns ju inte på kartan att man kunde jobba med det här, säger Cherztin S Persåkre.

Hennes första möte med lavendel skedde i Provence. Egentligen jobbade hon som städerska på en båt, men på helgerna åkte hon och kollegorna och plockade lavendel för att tjäna extra pengar.

”Jag minns hur vi låg på rygg i lavendelfälten och önskade oss ett eget fält.”
Cherztin S Persåkre ägare av Österlenkryddor.
Lavendel platsar i såväl doft som smak tipsar en av ägarna till Österlenkryddor.
Lavendel platsar i såväl doft som smak tipsar en av ägarna till Österlenkryddor.Foto: Malin Palm

– Jag minns hur vi låg på rygg i lavendelfälten och önskade oss ett eget fält. Här är jag nu. Det är naturens gång som styr, men någonstans älskar jag att leva efter naturen, säger Cherztin S Persåkre.

En upplevelse för själen

Naturen uppskattas mer än någonsin den här sommaren.

– Turerna går på morgonen. Det är för att humlorna då ligger och sover på lavendelns ax. När solen går upp så vaknar de långsamt och flyger sedan i väg. Doften och stillheten på morgonen är magisk, säger Cherztin S Persåkre.

Totalt har de tagit emot 600 besökare efter coronarestriktioner, men utan dem kunde de ha tagit emot hur många som helst.

– Det många inte vet är att det finns 35 olika lavendelsorter. Alla doftar är olika och passar för olika saker. Det finns bland annat vita och rosa. Den lila passar bäst för parfym.

Annons

Besökarnas kunskaper varierar.

– En del vill själva odla och en del vill lära sig att ta hand om sin egen lavendel. Andra är mer nyfikna på vad man kan göra med lavendel.

Lavendel i mat

Lavendelexperten är hennes gubbe, men hon står för smak och mat.

– För mig är lavendel det mest naturliga. Kakor, glass, drinkar, bröd och desserter allt passar med lavendel. Besökarna blir ofta överraskade av allt man faktiskt kan göra med lavendel, säger Cherztin S Persåkre.

Hennes egen specialitet är glass.

– Vi har ökat försäljningen av glass med 300 procent.

Valmofröstrut med lavendelglass och saffransglass. Det märks att glassen är gjord av en prisad kreatör.
Valmofröstrut med lavendelglass och saffransglass. Det märks att glassen är gjord av en prisad kreatör.Foto: Malin Palm
Lavendellemonad i gin. En drink som förvånar många i smak, men som också uppskattas.
Lavendellemonad i gin. En drink som förvånar många i smak, men som också uppskattas.Foto: Malin Palm

Krävande arbete

Nedskärningen har satt sina spår.

– Vi måste ometablera våra odlingar för att kunna rädda plantorna. Det innebär att vi måste ta upp plantorna och planterar om allt. Det kommer att ske i september, då kommer vi även att satsa lite mer på lavendel. Vi gjorde ett nytt lavendelfält förra året och det har attraherat jättemånga barnfamiljer. Nästa år ska vi ha ytterligare ett fält som är rosa, men även så vit lavendel, säger Cherztin S Persåkre.

En ambivalent framtid

Den här sommaren var det pandemin som gav ett uppsving, men ingen vet hur framtiden blir.

– Jag brukar säga att vi har varit med om alla katastrofer som man kan. Det går inte att lita till konjunkturer eller pandemier. Yttre omständigheter händer hela tiden. Det enda du kan lita till är din egen version. Vi har skuldsatt oss i tio år för att leva den här drömmen och än så länge lever vi den, säger Cherztin S Persåkre.

”Vi har skuldsatt oss i tio år för att leva den här drömmen.”
Cherztin S Persåkre
Österlenkryddor har dubblat sin lavendelodling och kommer att odla flera olika sorter nästa år. De gör lavendelglass samt smaksätter drinkar och snaps med lavendel
Österlenkryddor har dubblat sin lavendelodling och kommer att odla flera olika sorter nästa år. De gör lavendelglass samt smaksätter drinkar och snaps med lavendelFoto: Malin Palm
Hanna DocksonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons