Corona satte lavendeln i fokus
Österlenskryddor fick en dålig start på 2020. Med en ekonomi som var ansträngd så krävdes flera uppsägningar för att företaget skulle gå runt, men pandemin överraskade. Plötsligt ville alla uppleva lavendelfälten.
– Vi har redan packat upp så mycket som vi brukar på ett helt år till butiken och har knappt kunnat leverera till återförsäljaren. Vi har gjort dubbel försäljning och i dag har vi knappt något att sälja, säger Cherztin S Persåkre.
Besökarna som kommer blir inte arga, men förvånade när de hör orsaken.
– Vi är ju bara ett litet familjeföretag. Det är någon som måste rensa kryddorna, någon måste skörda och någon måste göra glass.
Med kärlek för trädgård
Hon har alltid haft en förkärlek för trädgård, men mer som en hobby.
– Det fanns ju inte på kartan att man kunde jobba med det här, säger Cherztin S Persåkre.
Hennes första möte med lavendel skedde i Provence. Egentligen jobbade hon som städerska på en båt, men på helgerna åkte hon och kollegorna och plockade lavendel för att tjäna extra pengar.
”Jag minns hur vi låg på rygg i lavendelfälten och önskade oss ett eget fält.”Cherztin S Persåkre ägare av Österlenkryddor.
– Jag minns hur vi låg på rygg i lavendelfälten och önskade oss ett eget fält. Här är jag nu. Det är naturens gång som styr, men någonstans älskar jag att leva efter naturen, säger Cherztin S Persåkre.
En upplevelse för själen
Naturen uppskattas mer än någonsin den här sommaren.
– Turerna går på morgonen. Det är för att humlorna då ligger och sover på lavendelns ax. När solen går upp så vaknar de långsamt och flyger sedan i väg. Doften och stillheten på morgonen är magisk, säger Cherztin S Persåkre.
Totalt har de tagit emot 600 besökare efter coronarestriktioner, men utan dem kunde de ha tagit emot hur många som helst.
– Det många inte vet är att det finns 35 olika lavendelsorter. Alla doftar är olika och passar för olika saker. Det finns bland annat vita och rosa. Den lila passar bäst för parfym.
Besökarnas kunskaper varierar.
– En del vill själva odla och en del vill lära sig att ta hand om sin egen lavendel. Andra är mer nyfikna på vad man kan göra med lavendel.
Lavendel i mat
Lavendelexperten är hennes gubbe, men hon står för smak och mat.
– För mig är lavendel det mest naturliga. Kakor, glass, drinkar, bröd och desserter allt passar med lavendel. Besökarna blir ofta överraskade av allt man faktiskt kan göra med lavendel, säger Cherztin S Persåkre.
Hennes egen specialitet är glass.
– Vi har ökat försäljningen av glass med 300 procent.
Krävande arbete
Nedskärningen har satt sina spår.
– Vi måste ometablera våra odlingar för att kunna rädda plantorna. Det innebär att vi måste ta upp plantorna och planterar om allt. Det kommer att ske i september, då kommer vi även att satsa lite mer på lavendel. Vi gjorde ett nytt lavendelfält förra året och det har attraherat jättemånga barnfamiljer. Nästa år ska vi ha ytterligare ett fält som är rosa, men även så vit lavendel, säger Cherztin S Persåkre.
En ambivalent framtid
Den här sommaren var det pandemin som gav ett uppsving, men ingen vet hur framtiden blir.
– Jag brukar säga att vi har varit med om alla katastrofer som man kan. Det går inte att lita till konjunkturer eller pandemier. Yttre omständigheter händer hela tiden. Det enda du kan lita till är din egen version. Vi har skuldsatt oss i tio år för att leva den här drömmen och än så länge lever vi den, säger Cherztin S Persåkre.
”Vi har skuldsatt oss i tio år för att leva den här drömmen.”Cherztin S Persåkre