Annons

Daniel Berlin tar plats i juryn för första gången

Daniel Berlin är den andre stjärnkocken från sydöstra Skåne som reser till Årets kock-tävlingen i Göteborg, men han tar plats i juryn.
Skåne Tranås • Publicerad 31 januari 2015
För Daniel Berlin blir det premiär som jurymedlem i Årets kock. Foto: Mark Hanlon
För Daniel Berlin blir det premiär som jurymedlem i Årets kock. Foto: Mark Hanlon

Han berättar att han inte har någon önskan om att själv ställa upp i tävlingen Årets kock, men ser fram emot att sitta i smak- och presentationsjuryn.

– Jag har fått frågan att sitta i juryn tidigare men det har alltid krockat med något annat. Det känns väldigt kul och jag ska göra mitt bästa för att bidra med mina perspektiv, säger Daniel Berlin som driver Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås.

Annons

– Att tävla är jag däremot inte intresserad av. Det är en extrem skillnad mellan att tävla med mat och att laga mat. Det är inte alls samma sak, och jag har valt att laga mat.

Han kommer att ta plats i den 19 kockar starka smak- och presentationsjuryn, sidan om andra namnkunniga matlagare som Mathias Dahlgren, Leif Mannerström, Emma Bengtsson och Tommy Myllymäki (som för övrigt tog brons i kock-VM, Bocuse d'Or, i veckan).

– Jag ser fram emot att träffa kollegor. Det ges faktiskt inte så många möjligheter för oss att göra det i den här branschen i Sverige, säger Daniel Berlin.

Ni i juryn vet vem som lagat maten. Finns det risk för att man kan ge favörer till kompisar eller en känga till konkurrenter?

– Nej, det tror jag skulle märkas och det här är ett jävligt professionellt gäng. Du tänker inte så när du provsmakar mat. Det är smakerna och presentationerna som kommer att avgöra. Vi är en stor och bred jury. Vi kommer att ge en samlad bild av det bästa.

Har den som presenterar sin mat först fördelar jämfört med den som gör det sist?

– Jag har varit med om en massa provsmakningar tidigare och jag säger absolut inte. Du smakar, antecknar, bygger upp referensramar till varje servering och rätt. Först eller sist spelar ingen roll. Vi i juryn smakar bara maten, vi äter oss inte mätta.

Tävlingsledningen har valt lamm som huvudråvara. Vad säger du om det?

– Jag är väl inte så imponerad av det. Jag tycker att man ska äta lamm på sensommaren eller i början av hösten, då lammen gått ute på naturligt bete, är feta och har en naturlig sälta. Jag är inte mycket för påsklamm och så, men vi är alla olika. Det viktiga i det här sammanhanget är förstås att det blir lika för alla deltagarna.

– Överlag är förstås lamm en bred råvara som man kan göra mycket med. Eftersom köttet har en sådan kraftig karaktär kan man leka med garnityret på ett annat sätt än om du till exempel ska servera en mild kalv.

Annons

Vilken roll spelar Årets kock i branschen?

– Den viktigaste biten är väl att tävlingen och uppmärksamheten den får kan locka fler att prova på kockyrket, och ju fler som börjar desto fler stannar förhoppningsvis i branschen. Det behövs alltid bra folk.

Fredrik SjöstrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons