Annons

De gräver för säkrare el på landsbygden

Elledningarna som syns över slätten är snart ett minne blott. Om fem år har Eon energidistribution grävt ner samtliga elledningar företaget har på landsbygden i Ystads kommun.
– Vårt mål är att alla luftledningar ska vara borta innan 2023 är slut, säger Johan Aspegren, presschef på Eon.
Glemminge-Tågarp • Publicerad 9 september 2018 • Uppdaterad 10 september 2018
Anläggaren Johan Nilsson på Mini Entreprenad och hans arbetrskamrater gräver ner elledningar vid Pellastorps gård.
Anläggaren Johan Nilsson på Mini Entreprenad och hans arbetrskamrater gräver ner elledningar vid Pellastorps gård.Foto: Malin Palm

Meter för meter tar sig grävmaskinen fram vid kanten på åkern strax utanför Glemminge-Tågarp. Först skyfflas det översta lagret matjord bort med en bred skopa. Sedan byter maskinisten till en smalare för att gräva en djup ränna i leran där elkabeln läggs.

– Luftledningarna ska bort och nya ledningar grävas ner i marken. Det blir mycket säkrare och bönderna blir nöjda för att de få tillgång till marken när stolparna plockas bort, säger Johan Aspegren.

Annons

– Jordkabeln blir det sällan fel på, men det är litet svårare att hitta felen så det tar lite längre tid om det blir strömavbrott.

Jonas Tilly använder tryckluft för att borra ledningar i marken under vägen.
Jonas Tilly använder tryckluft för att borra ledningar i marken under vägen.Foto: Malin Palm

Sedan 2005 har nätbolaget Eon energidistribution plockat bort 270 kilometer luftledningar i Ystads kommun och ersatt dem med ledningar som grävts ner i marken. Det är områden norr och öster om tätorten som är Eon-land.

– Vi är en landsbygdsdistributör. De ledningarna vi haft störst bekymmer med tidigare tog vi för många år sedan. Nu är vi inne på de som vi inte haft så mycket problem med.

Anläggaren Stefan Davidsson lägger nya elkablar i jorden.
Anläggaren Stefan Davidsson lägger nya elkablar i jorden.Foto: Malin Palm

Eon har gett Vattenfall ansvaret för det praktiska arbetet och det företaget har i sin tur anlitat Mini Entreprenad i Lövestad för att gräva ner ledningar i Glemmingebrotrakten.

– Vi köper in allt utförande. Vi ser gärna att det är lokala entreprenörer, säger Johan Aspegren.

Några avbrott i eldistributionen blir det inte.

– Allt det gamla är kvar tills vi slår över till de nya ledningarna, säger Johan Aspegren.

Om fem år ska alla Eons ledningar vara nergrävda.
Om fem år ska alla Eons ledningar vara nergrävda.Foto: Malin Palm

Ledningsarbetet håller på under hösten. Septembersolen värmer vid Pellastorps gård utanför Glemminge-Tågarp.

– Jag trivs med arbetet, man är ute hela dagarna, säger James Falkerup, arbetsledare på Mini entrprenad.

Lantbrukaren Ander Andersson ser på när de nya ledningarna läggs på plats. under marken på sin gård.

Annons

– Det har inte varit något bekymmer för mig. Stolparna står vid gränsen. Det är värre där stolparna står mitt i marken, säger han.

– Jag har inte haft några större strömavbrott, men det här blir säkrare.

Richard Mårtensson är Eons projektledare i Glemmingebrotrakten.. ”Vi gräver en fåra och lägger ner kabeln. Sedan ansluter vid den vid stationen”, säger han.
Richard Mårtensson är Eons projektledare i Glemmingebrotrakten.. ”Vi gräver en fåra och lägger ner kabeln. Sedan ansluter vid den vid stationen”, säger han.Foto: Malin Palm

När marken frusit till i vinter genomförs arbetet med att ta ner luftledningarna och ta bort elstolparna ute på åkrarna.

Det enda som visar att det finns elledningar i området när projektet är klart är de gröna elstationerna som står på olika platser i landskapet.

Per NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons