Annons

De kände vindens kraft

Planer på fyra nya vindkraftverk mellan Köpingebro och Glemmingebro har mött protester. Därför begav sig politikerna i myndighetsnämnden under tisdagen ut på fältet för att titta på områdena.
Ystad • Publicerad 19 november 2008
Politiker på fältet: Bertil Borgström (m), bygglovsarkitekt David Melander, Tommy Andersson (m) (något skymd), Bo Wallquist (fp) och Agne Persson (c) diskuterar vindkraft. BILD: MARK HANLON
Politiker på fältet: Bertil Borgström (m), bygglovsarkitekt David Melander, Tommy Andersson (m) (något skymd), Bo Wallquist (fp) och Agne Persson (c) diskuterar vindkraft. BILD: MARK HANLONFoto: 

På en lerig grusväg utanför Glemmingebro står politiker och tjänstemän från myndighetsnämnden för att se om här är lämpligt att bygga vindkraftverk.

Det blåser rejäla vindar och regnet slår hårt mot gruppen som följer med när bygglovsarkitekt David Melander visar var företaget Eolus vill bygga tre vindkraftverk intill Kviedalsbäcken.

Annons

Ett helt nära Kullhögsvägen och de båda andra lite västerut, i dalsänkan intill bäcken. Kommunekolog Siv Bengtsson-Lindsjö var med och har sin bild av området klar.

- Det här är ett område som är relativt opåverkat. Där finns inga stora vägar. Det är ett tyst område och det har vi inte så många. Vi behöver tysta områden, säger hon.

- Kviedalsbäcken är utpekad som ett område där man inte borde ha vindkraftverk.

Över området passerar också mycket rovfåglar.

- Det är örnar, glador och vråkar, berättar Siv Bengtsson-Lindsjö.

Förutom att skadas av kraftverkens propellrar finns det risk att fåglarnas byte på marken påverkas.

Även det fjärde verket som företaget Mimer vill bygga på ett fält en bit västerut mot Köpingebro ser hon problem med.

- Det är ett område som är mindre lämpligt. Det ligger också i nära anslutning till det andra området, säger Siv Bengtsson-Lindsjö. - Det ligger också ganska nära husen. Det blir svårt att säga ja till det om man säger nej till de andra.

Ystads kommuns nuvarande vindkraftspolicy fastställdes för sju år sedan. Då räknade man med vindmöllor som var 90 meter höga.

- I dag är verken ganska stora. De kan vara upp till 150 meter höga, säger bygg-lovsarkitekt David Melander, som lägger förslag till politikerna i bygglovsfrågan.

Annons

Han är tveksam till att föreslå bygglov, framför allt för de tre verk som ligger längs österut.

- Det ligger till stora delar inom lämpligt område, men Kviedalsbäckens dalgång. Där är det olämpligt enligt policyn så jag är inne på att inte föreslå tillstånd.

Då ser det lite ljusare ut för det färde verket som Mimer vill bygga vid Köpingebro.

- Det ligger i ett område där det är mindre lämpligt, men det känns lite mer positivt utifrån min ståndpunkt, säger David Melander. De boende som protesterat får vänta på besked. Beslut om bygglov fattas av myndighetsnämnden i december.

- Vi väntar på lite mer uppgifter från vindkraftsföretagen, säger Bertil Borgström (m), nämndens ordförande.

Han kände sig nöjd med gårdagens utflykt trots det bistra vädret.

- Nu fick vi se hur det ser ut i Kviedalsbäckens dalgång och var de vill bygga verken. Det är väldigt viktigt att inte bara sitta med kator och papper när man fattar beslut.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Per Nilsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons