Annons

Delade meningar om strandstaket

Det råder delade meningar om Ystads kommuns satsning på trappor och staket längs stranden från Saltsjöbaden och till Villa Sommarro. En del tycker att det ser fint ut. Andra att det är ett fult och onödigt ingrepp i den känsliga miljön.
Ystad • Publicerad 9 juni 2006
"Jag blev chockad första gången jag såg det långa staketet. Det ser rent gräsligt ut, "tycker joggaren Christian Lindahl, Ystad, som tar en paus för att prata med YA.Bild: Anette Sjöstrand
"Jag blev chockad första gången jag såg det långa staketet. Det ser rent gräsligt ut, "tycker joggaren Christian Lindahl, Ystad, som tar en paus för att prata med YA.Bild: Anette SjöstrandFoto: 
En av de nya betongtrapporna som leder ner till stranden. Trapporna som går genom klitterna ska inom kort förses med räcken.
En av de nya betongtrapporna som leder ner till stranden. Trapporna som går genom klitterna ska inom kort förses med räcken.Foto: 
-Det ser fint ut, tycker från vänster Emma L Ohlsson, Sophia Nilsson och Mathilda Axelsson. Ystadsflickorna är på väg till en sandslottstävling.
-Det ser fint ut, tycker från vänster Emma L Ohlsson, Sophia Nilsson och Mathilda Axelsson. Ystadsflickorna är på väg till en sandslottstävling.Foto: 
Ystadsparet Hans-Ingvar och Elsa Frank har delade meningar om det verkligen behövs inhägnad och speciella nergångar till straden.
Ystadsparet Hans-Ingvar och Elsa Frank har delade meningar om det verkligen behövs inhägnad och speciella nergångar till straden.Foto: 
,
,Foto: 

Projektet kom till för att förhindra att strandklitterna mellan gångbanan och stranden rasar och försvinner.

Man hoppas att klitterna skonas om folk tar sig ner till stranden endast via vissa nergångar. I fjor sattes ett halvmeterhögt trästaket upp från Saltsjöbaden och cirka 100 meter österut till bastun.

Annons

Nu har ytterligare cirka 100 meter staket satts upp från bastun och österut längs Strandvägen till Villa Sommarro, alltså Länkarnas tidigare villa.

Samtidigt har betongtrappor gjutits och dessa ska nu förses med räcken. Tanken är att inhägna stranden med staket och nergångar längs hela Strandvägen och fram till Jaktpaviljongen. Detta arbete beräknas vara klart om två till tre år.

– Jag har inget emot detta. Jag tror att strandvallen får ett bra skydd nu. Kommunen har gjort många förbättringar här i Sandskogen de senaste åren. Det ska de ansvariga ha all heder av, anser motionären Fred Holmgren, Ystad. – Jag blev chockad första gången jag såg det långa staketet som ser rent gräsligt ut. Det stör idyllen för oss som promenerar eller joggar här och minskar friheten för badgästerna, tycker joggaren Christian Lindahl, Ystad.

– Det ser fint ut. Det sliter nog inte lika mytcket på gräset på vallarna som när man få gå där och ställa cyklar där, tror Mathilda Axelsson, på väg med Emm a L Ohlsson och Sophia Nilsson till årets första sandslottstävling.

– Vi har delade meningar. Jag tycker att stängslet stör i miljön. Min hustru anser att det är bra att ingen kan gå med hundar och allt rakt ner på stranden, berättar Hans-Ivar Frank på promenad med hustrun Elsa. – Jag tycker inte att informationen brustit. Villaägarna har i två år vetat om vad som var på gång. De som passerat här har själva kunnat se förändringarna, säger driftschef Ronny Viking, teknik- och fastighetsförvaltningen. – Ja, se på resultet av staketen med ståltrådsnät mellan Fritidsbaren och vandrarhemmet. Här har gräset på strandvallen tagit sig fint.

Är det inte ett för stort ingrepp i naturen att låta betongtrapporna går rakt genom klitterna?

– Nej, vi måste gräva ner trapporna om de ska hålla. Vår erferenhet från tidigare är att lösa trappor inte håller någon längre tid. – Ja, jag tycker att staket och trappor är bättre än att inte göra något alls. Därmed kan ju alla njuta av vår fina strand även i framtiden, anser Ronny Viking.

Per Sjöberg

0411-55 78 47

per.sjoberg@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons