Annons

Den vilda kustens livräddningsstation ska kunna räddas

Det lilla maritima museet anses vara en "omistlig del i sydöstra Skånes sjöfartshistoria".
Ystad • Publicerad 27 januari 2006
Nordens äldsta livbåt på räddningsstationen i Sandhammaren. arkivbild: bass nilsson
Nordens äldsta livbåt på räddningsstationen i Sandhammaren. arkivbild: bass nilssonFoto: 

Framtiden för räddningsstationen vid Sandhammaren såg oviss ut i höstas. Nu ser det ut som att Ystad kommun kommer att ta över ansvaret för museet.

Föreningen för Fornminnes- och hembygdsvård i Sydöstra Skåne, som ägde räddningsstationen, gick i konkurs och konkursförvaltaren började i höstas leta efter en ny ägare.

Annons

Eftersom stationen ligger i Ystads kommun kontaktades museichef Håkan Nilsson på kultur- och fritidsförvaltningen.

– Som museiman måste jag säga att räddningsstationen är en liten pärla och en viktig del av den vilda kustens historia, sa Håkan Nilsson till YA vid tillfället.

Han underströk samtidigt att det inte bara var att ta emot ett museum, utan att förvaltningen måste utreda vad det långsiktiga ansvaret och skötseln av stationen skulle innebära. Förvaltningen har nu gjort sin bedömning och föreslår kultur- och fritidsnämnden att ta över det lilla museet. Enligt förslaget bör föreningslivet engageras för att sköta museet medan kommunen står för kostnaderna, uppskattningsvis 15000 kronor om året.

Alternativet skulle vara att Sjöfartsverket återtar inventarierna – däribland den äldsta bevarade livbåten i Norden – att museet upphör och att husen bjuds ut till försäljning.

Räddningsstationen är inte, till skillnad från Sandhammarens fyr på andra sidan vägen, byggnadsminne och har därför inte samma skydd.

Kultur- och fritidsnämnden avgör ärendet på sitt sammanträde den 1 februari.

Fredrik Sjöstrand

0411-55 78 61

fredrik.sjostrand@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons