Annons

Dieselolja läckte ut i Kabusaån

(Uppdaterad 16.04). Dieselolja har läckt ut i Kabusaån utanför Glemmingebro. Det är en oljecistern på mellan 5000 och 10000 liter som av okänd anledning sprungit läck.
Ystad • Publicerad 9 januari 2002

- Lyckligtvis är det inga större mängder som runnit ut i Kabusaån. Det finns ganska fmycket fisk där och i början var vi lite oroliga för att oljan skulle ha påverkat livet i ån. Men det finns inget som tyder på skador, säger Håkan Wettergren, miljöinspektör på miljöförvaltningen i Ystad.

Det var på tisdagseftermiddagen som en oljecistern på ett lantbruk i Glemmingebro läckte ut hittills okända mängder dieselolja. Cisternen rymmer mellan 5 000 och 10000 liter.

Annons

Enligt miljöförvaltningen i Ystad är det sannolikt en bottenkran i cisternen som läckt. Dieseloljan har därefter runnit ut över den invallning som finns runt tanken och vidare ut i en dagvattenbrunn.

Dagvattenbrunnen mynnar ut i Kabusaån. För att begränsa eventuella skador placerade räddningstjänsten ut länsar vid Kabusa Galleri och vid kustvägen mot Kåseberga.

I samband med att läckaget upptäcktes kontaktade ägaren till cisternen ett saneringsföretag, som på onsdagseftermiddagen fortfarande höll på att ta upp olja.

- Ärendet är polisanmält och polisen kommer att starta en förundersökning, säger Håkan Wettergren.

Han utesluter inte att den senaste tidens kyla har orsakat läckaget. Men det blir alltså polisen som kommer att utreda fallet och om det finns anledning att misstänka brott.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons