Annons

Djupt hål i hamnbassängen

Dykare har upptäckt ett mer än tolv meter djupt hål utanför den gjutna bottenplattan där katamaranen Villum Clausen lägger till.
Ystad • Publicerad 29 januari 2002
I hamnbassängen utanför det nya torget framför Bornholmsterminalen finns ett djupt hål. Bild: Sprisse Nilsson
I hamnbassängen utanför det nya torget framför Bornholmsterminalen finns ett djupt hål. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

- Djupet till bottenplattan är bara sju meter och det stora hålet har uppstått när besättningen ombord slår om den kraftiga vattenstrålen innan Villum Clausen lägger till, säger hamnchef Lars Börjesson. Katamaranens vattenstrålar har rivit upp ett djupt hål i hamnbassäongen vid Bornholmsterminalen. Bild.SPRISSE NILSSON"Katamaranens vattenstrålar har rivit upp ett djupt hål i hamnbassäongen vid Bornholmsterminalen. Bild.SPRISSE NILSSON Det är ingen risk att plattan ska ta skada men hålet måste snarast fyllas med sten eller andra stabila massor. - Eventuellt breddar vi plattan som i dag är lika bred och lång som katamaranen. skydd mot vattentrycket Konstruktionen i hamnbassängens botten är till för att skydda den östra delen av kajen mot det vattentryck som den utsätts för av katamaranens turbinter på drygt 50 000 hästkrafter. - Arbetet kommer troligtvis att utföras under hösten när det är färre avgångar. Och med största sannolikhet måste vi stoppa trafiken två-tre dagar så att gjutningen som ska hålla massorna på plats hinner härda. Det nya torget vid färjeterminalen blev aldrig klar till invigningen förra året. En tredjedel av ytan närmast hamnbassängen har varit avstängd sedan man upptäckte att den delen av kajen behövde förstärkas. I går öppnades anbuden. Fem företag är intresserade och nästa vecka har hamndelegationen ett extramöte och utser entreprenör. Det är ett miljonprojekt som ska påbörjas i slutet av april och vara klart till sommaren. - Vi kommer att förstärka krönbalken längst ut på kajen med betong. Jag hoppas att vi kan gjuta hela vägen ned under vattenytan, cirka en meter under medelvattenståndet, och därmed undvika rost-angrepp på stålspanten. Angreppen brukar nämligen vara störst vid vattenlinjen. Även annan konstruktion som håller kajen skall förstärkas. Därefter kan man färdigställa ovanytan. - Det blir plantering av träd och buskar, utsättning av bänkar och belysning. Därmed skulle hela det nya hamntorget bli klart till sommaren och gästande kryssningsfartyg och andra marina besökare får en attraktiv plats att lägga till vid.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons