Annons

"Dödsstöten för Hemvärnet"

- Ett dråpslag mot hela regionen. Det säger Mats Johansson, utbildningsansvarig inom FBU Ystad, om Försvarsmaktens beslut att avveckla övningsfältet i Fredriksberg.
Ystad • Publicerad 13 november 2002
Mats Johansson. Bild: Jan-Olle Persson
Mats Johansson. Bild: Jan-Olle PerssonFoto: 

- Vi hade ingen aning om att Försvarsmakten redan hade bestämt sig. Detta är verkligen svårsmält. Mats Johansson påpekar att 3500 personer regelbundet använder övningsfältet utanför Ystad. Däribland Ystads Hemvärnsbataljon, Österlens Hemvärnsbataljon, FBU Ystad samt en rad andra frivilligorganisationer. Exempelvis Kvinnliga Bilkåren, Blå Stjärnan, Brukshundklubben och Frivilliga Radioorganisationen. Även polisen och värnpliktiga nyttjar området med jämna mellanrum. - Att säga upp hyresavtalet med Fortifikationsverket betyder dödsstöten för Hemvärnet och frivilligorganisationerna i sydöstra Skåne. Det kommer ju inte att finnas någonstans att öva längre. Om vi inte åker till Revinge, förstås. Men det ligger fem mil från Ystad och jag tror inte att många är pigga på att åka så långt, säger Mats Johansson. Oron ventilerades vid ett blixtinkallat krismöte på Fredriksbergs gård i tisdags kväll. Ett 60-tal representanter för de olika organisationerna infann sig. Och alla befarar att en nedläggning blir förödande för verksamheten. - Vi är mycket besvikna på Försvarsmaktens agerande. När LV 4 lades ner så försäkrade man att stödet till frivilligorganisationerna skulle fortsätta. Nu bryts löftet. Det är både förvånande och upprörande, säger Mats Johansson. Försvarsmakten motiverar avvecklingen med ekonomiska skäl. Övnings- och skjutfält medför omfattande hyreskostnader samtidigt som de utnyttjas allt mindre efter alla nedläggningar och omstruktureringar. Nu ska Förvarsmaktens infrastruktur anpassas till det reella behovet. Och då är det inte ekonomiskt försvarbart att behålla huvuddelen av övningsfälten. - Uppsägningstiden är ett år. Jag kan tänka mig att vi lämnar Fredriksberg vid årsskiftet 2003-2004, säger överstelöjtnant Torbjörn Lundkvist vid Högkvarterets utbildningsavdelning i Stockholm. - Sammanlagt rör det sig om 25-30 platser som Försvarsmakten avvecklar. Det handlar om allt från små bombfält till stora skjutfält, däribland Remmene i Västergötland. Torbjörn Lundkvist tillägger att intentionen är att teckna nyttjanderättsavtal för en del av det 245 hektar stora övningsfältet utanför Ystad. - Det finns bland annat förråd som är intressanta att behålla. Vi kommer nu att göra en utredning om hur mycket mark som behövs i framtiden.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons