Annons

Dynamitimport till Ystad flyttas

- Du kan kasta ut en kartong med dynamit från ett höghus och det händer garanterat ingenting. Importören Rune Gustavsson på Norab, som är landets näst störste mottagare av sprängämnen, anser däremot att det är mycket olyckligt att uppgifterna om importen av dynamit över Ystads hamn kommit till allmänhetens kännedom.
Ystad • Publicerad 4 november 2002

- Folk kan få idéer, säger han och tänker på stöldrisken. - Av tradition informerar till exempel Sprängämnesinspektion inte om incidenter eller inbrott. Av den anledningen är det bäst om den här verksamheten sker i det tysta anser han. - Blir det mycket bråk i Ystad får vi köra en annan väg. Rune Gustavsson säger att mängden som han tar in varje vecka över Ystad varierar. Enligt hamnchef Lars Börjesson är det högst 15 ton. Förra året importerade Rune Gustavsson 890 ton via Ystad. Hur mycket som kommer in i landet på ett år vill han inte avslöja. - Ystad utgör en bråkdel i detta sammanhang. All dynamit till Norge passerar också genom Sverige. - Varken vi eller norrmännen har någon egen tillverkning längre. Dynamiten tillverkas i Polen. Det mesta skeppas ut från Swinoujs´scie men även andra polska hamnar. Den transporteras sedan med godsfärjor till olika svenska hamnar. Ystad är alltså bara en av flera svenska hamnar där man hanterar sprängämnen. Rune Gustavsson tycker att rädslan för denna hantering är överdriven. - När vi talar om farligt gods så finns det mycket annat som går via Ystad som kan vara värre, exempelvis bensin och gasol för att ta ett par exempel. Enligt Rune Gustavsson anlitas tre, fyra professionella transportföretag för landsvägstransporterna. - Det finns mycket precisa internationella regler med höga krav på fordon och förare. Dessutom kontrollerar polisen transporterna. Personalen i Ystads hamn har särskild utbildning för hantering och omlastning av dynamiten. Rune Gustavsson är nöjd med Ystad som importhamn. - Vi kan inte flyga in varorna och vi måste ta in det någonstans. Skulle vi sluta att använda sprängämnen skulle samhället stå stilla. Sprängämnet Dynamit Minex används enligt Rune Gustavsson till både stort och smått, att spränga i berg eller husgrunder. När dynamiten importeras ligger den väl emballerad på pallar. - Den är inte stötkänslig. Det enda som skulle vara riskfyllt är om dynamiten utsätts för en väldig energitillförelse, om den till exempel ligger på ett hårt underlag och man borrar i den. Enligt Rune Gustavsson har Ystads hamn varit importhamn av sprängämnen i årtionden. - Och inte bara för vårt företag. Det har aldrig hänt något. Jag känner överhuvudtaget inte till någon som helst allvarlig detonationsolycka som hänt i Norden.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons