Annons

Efter svackan: Åter högtryck på gymnasiets kockutbildning

Något har hänt med intresset för kockyrket.
I årskurs tre går i dag bara fyra elever på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Ystad gymnasiet. I årskurs ett har nu 23 elever börjat och skolan har behövt skapa två klasser.
– Det är flera faktorer som spelar in, säger yrkesläraren Rune Olsson.
Ystad • Publicerad 28 september 2023
Crêpes står på schemat. Yrkesläraren Rune Olsson instruerar förstaårseleverna Nichita Bundgaard Licazzo och Emma da Silva Gustafsson i ett av Ystad gymnasiums skolkök. Närmast i bild till höger skymtar Emmas tvillingsyster Josefin, som också går på restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Crêpes står på schemat. Yrkesläraren Rune Olsson instruerar förstaårseleverna Nichita Bundgaard Licazzo och Emma da Silva Gustafsson i ett av Ystad gymnasiums skolkök. Närmast i bild till höger skymtar Emmas tvillingsyster Josefin, som också går på restaurang- och livsmedelsprogrammet.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Det är tredje gången någonsin som eleverna fått ta på sig sina nya arbetskläder för att greppa knivar, slevar och slängar i metodköket. I dag ska eleverna få göra crêpes med svamp- och skinkstuvning.

Det är lite ovant i handlaget, det märks, men alla elever jobbar fokuserat och målmedvetet.

Annons

– Vi har inte gått här så många veckor men har redan lärt oss massor, säger Nichita Bundgaard Licazzo och häller ner svamp i en fräsande panna.

– Jag valde den här utbildningen för att jag kan tänka mig att bli kock men kanske ännu hellre bartender och här får man båda bitarna, både matlagning och servering.

”Det går inte att ha alla 23 elever i köket samtidigt. Men det är ett kärt bekymmer.”
Rune Olsson, yrkeslärare

För första gången på flera år måste årets ettor på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Ystad gymnasium delas upp i två klasser när de jobbar i metodköket.

– Det går inte att ha alla 23 elever i köket samtidigt. Men det är ett kärt bekymmer. Elevtillströmningen går på rätt håll, säger yrkesläraren Rune Olsson.

23 förstaårselever i år kan jämföras med 15 elever som började 2022 och åtta elever som började 2021. Av de åtta är det bara fyra kvar.

Restaurang och livsmedel är ett yrkesprogram där eleven både får yrkeskompetens och har möjlighet att skaffa sig grundläggande behörighet för högskolestudier.
Restaurang och livsmedel är ett yrkesprogram där eleven både får yrkeskompetens och har möjlighet att skaffa sig grundläggande behörighet för högskolestudier.Foto: Mark Nordvall Hanlon
”Elevtillströmningen går på rätt håll”, säger yrkesläraren Rune Olsson om att 23 elever börjat på restaurang- och livsmedelsprogrammet i höst.
”Elevtillströmningen går på rätt håll”, säger yrkesläraren Rune Olsson om att 23 elever börjat på restaurang- och livsmedelsprogrammet i höst.Foto: Mark Nordvall Hanlon
Tredje praktiska lektionen för eleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Ystad gymnasium. Rune Olsson håller i lektionen.
Tredje praktiska lektionen för eleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Ystad gymnasium. Rune Olsson håller i lektionen.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Varför har intresset för utbildningen svängt? Rune Olsson har tankar om detta.

– Jag tror att det dels beror på att vi är först i Sverige med att bli ett certifierat restaurang- och livsmedelsprogram. Det blev vi förra sommaren och det är branschorganisationen Visita som står bakom certifieringen. Dels har vi själva marknadsfört oss mycket.

– Men många unga har också fått upp ögonen för att restaurangbranschen hela tiden jagar ny kompetens och att möjligheterna att få jobb när de går ut härifrån är mycket goda, förutsatt att de har skött sig, säger han.

Pandemin lamslog inte bara restaurangbranschen, den fick också många att tvivla på utsikterna att få jobb i branschen.

– Ja, men det där har svängt. Med facit i hand kan man konstatera att de som utbildade sig till kock eller serveringspersonal under pandemiåren nu har ett guldläge att få jobb. Men det är klart, det är ett speciellt jobb med arbetstider och krav som inte passar alla, säger Rune Olsson.

Annons

Lucas Vizin och klasskompisen Vilgott Rosberg delar station och löser dagens uppgift tillsammans.

– Jag tycker att vi har fått en bra start på gymnasiet. Det roligaste har varit att laga mat. Visst har man en dröm om att starta en egen restaurang någon gång, där jag bara skulle servera sådant som jag själv gillar, säger Lucas.

Emma da Silva Gustafsson vänder en crêpe i stekpannan.

– Jag tycker det är mysigt att laga min egen mat. Jag vill lära mig att laga bra mat, så att när jag flyttar hemifrån kan äta bra och inte äta så mycket skräpmat. Sedan får man se vad man ska jobba med, säger hon.

De tuffa tiderna gör att alla håller i sina pengar och många restauranger har fått kasta in handduken. Är inte det något som påverkar hur de unga ser på branschen? undrar jag.

– Inte vad vi har märkt. Och de restauranger som håller i sitt koncept och som inte tummar på kvaliteten tror jag kommer att överleva, säger Rune Olsson.

Pandemin lamslog restaurangbranschen och fick många att tvivla på utsikterna att få jobb. ”Det där har svängt”, konstaterar yrkesläraren Rune Olsson på Ystad gymnasium.
Pandemin lamslog restaurangbranschen och fick många att tvivla på utsikterna att få jobb. ”Det där har svängt”, konstaterar yrkesläraren Rune Olsson på Ystad gymnasium.Foto: Mark Nordvall Hanlon
Vilgott Rosberg och Lucas Vizin svänger ihop svampfyllningen till dagens uppgift i skolköket, crêpes.
Vilgott Rosberg och Lucas Vizin svänger ihop svampfyllningen till dagens uppgift i skolköket, crêpes.Foto: Mark Nordvall Hanlon
Fredrik SjöstrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons