Efter svackan: Åter högtryck på gymnasiets kockutbildning
Det är tredje gången någonsin som eleverna fått ta på sig sina nya arbetskläder för att greppa knivar, slevar och slängar i metodköket. I dag ska eleverna få göra crêpes med svamp- och skinkstuvning.
Det är lite ovant i handlaget, det märks, men alla elever jobbar fokuserat och målmedvetet.
– Vi har inte gått här så många veckor men har redan lärt oss massor, säger Nichita Bundgaard Licazzo och häller ner svamp i en fräsande panna.
– Jag valde den här utbildningen för att jag kan tänka mig att bli kock men kanske ännu hellre bartender och här får man båda bitarna, både matlagning och servering.
”Det går inte att ha alla 23 elever i köket samtidigt. Men det är ett kärt bekymmer.”Rune Olsson, yrkeslärare
För första gången på flera år måste årets ettor på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Ystad gymnasium delas upp i två klasser när de jobbar i metodköket.
– Det går inte att ha alla 23 elever i köket samtidigt. Men det är ett kärt bekymmer. Elevtillströmningen går på rätt håll, säger yrkesläraren Rune Olsson.
23 förstaårselever i år kan jämföras med 15 elever som började 2022 och åtta elever som började 2021. Av de åtta är det bara fyra kvar.
Varför har intresset för utbildningen svängt? Rune Olsson har tankar om detta.
– Jag tror att det dels beror på att vi är först i Sverige med att bli ett certifierat restaurang- och livsmedelsprogram. Det blev vi förra sommaren och det är branschorganisationen Visita som står bakom certifieringen. Dels har vi själva marknadsfört oss mycket.
– Men många unga har också fått upp ögonen för att restaurangbranschen hela tiden jagar ny kompetens och att möjligheterna att få jobb när de går ut härifrån är mycket goda, förutsatt att de har skött sig, säger han.
Pandemin lamslog inte bara restaurangbranschen, den fick också många att tvivla på utsikterna att få jobb i branschen.
– Ja, men det där har svängt. Med facit i hand kan man konstatera att de som utbildade sig till kock eller serveringspersonal under pandemiåren nu har ett guldläge att få jobb. Men det är klart, det är ett speciellt jobb med arbetstider och krav som inte passar alla, säger Rune Olsson.
Lucas Vizin och klasskompisen Vilgott Rosberg delar station och löser dagens uppgift tillsammans.
– Jag tycker att vi har fått en bra start på gymnasiet. Det roligaste har varit att laga mat. Visst har man en dröm om att starta en egen restaurang någon gång, där jag bara skulle servera sådant som jag själv gillar, säger Lucas.
Emma da Silva Gustafsson vänder en crêpe i stekpannan.
– Jag tycker det är mysigt att laga min egen mat. Jag vill lära mig att laga bra mat, så att när jag flyttar hemifrån kan äta bra och inte äta så mycket skräpmat. Sedan får man se vad man ska jobba med, säger hon.
De tuffa tiderna gör att alla håller i sina pengar och många restauranger har fått kasta in handduken. Är inte det något som påverkar hur de unga ser på branschen? undrar jag.
– Inte vad vi har märkt. Och de restauranger som håller i sitt koncept och som inte tummar på kvaliteten tror jag kommer att överleva, säger Rune Olsson.