Annons

Eftervården i Ystad hyllas

Den bästa eftervården för hjärt- och lungsjuka finns i Ystad. Tillsammans med femton andra svenska sjukhus har Ystads lasarett fått högsta betyg - fem hjärtan i en undersökning som Hjärt- och lungsjukas förening gjort. Redan 1999 placerade sig Ystad i täten på grund av det inarbetade samarbetet mellan den lokala Hjärt- och lungsjukeföreningen och sjukvården.
Ystad • Publicerad 20 maj 2003

- Det känns roligt att uppmärksammas på det här sättet. Vår eftervård är mycket väl utvecklad, säger Ann-Christin Persson, sjukgymnast på hjärtavdelningen och ideellt arbetande för Hjärt- och lungsjukas förening på fritiden. Den uppmärksammade eftervården går ut på att patienterna efter sjukhusvistelsen ska lära sig att leva på ett hälsosammare sätt. Det handlar om information, kostvanor och motion. - Det är viktigt att vården fortsätter även efter det att man har lämnat sjukhuset. All vård behöver inte ske på sjukhus. Vi försöker se helheten här i Ystad, säger Ann- Christin Persson. Lasarettet i Ystad hjälper till med att utbilda ledare i föreningen. Eftervården bedrivs på frivillig basis både från patienternas och ledarnas sida. - På senare tid har vi också fått tillåtelse att bedriva en liten del av verksamheten på arbetstid, säger Ann-Christin Persson. Ystads modell håller nu på att sprida sig. Flera andra sjukhus har varit på studiebesök i Ystad och på länsnivå ägnar sig Hjärt- och lungsjukas förening åt att åka runt och informera om eftervårdens betydelse. Någon gång under hösten kommer verksamheten att utvärderas på forskningsnivå. Forskare i Halmstad har under tre års tid undersökt en kontrollgrupp och en studiegrupp i Ystad för att se vilket resultat eftervården får. De har undersökt både de som har deltagit i verksamheten och de som har valt att avstå. - Redan i halvtid kunde vi se att vår verksamhet hjälper. Till hösten får vi veta ännu mer, säger Ann- Christin Persson. Hjärt- och lungsjukas förenings verksamhet finansieras av medlemsavgifter, fonder, landstinget och av studieförbund. ABF står för en del av materialet som används i undervisningen. Text: Carl Johan Engvall

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons