Annons

Ekonomichefen står fast vid kritik

Under den förre teaterchefens tid ökade antalet arrangemang och omsättningen på Ystads teater markant. Problemet var att kostnaderna ökade ännu mer.
Ystad • Publicerad 9 november 2009

På kommunens ekonomiavdelning, som har till uppgift att sköta teaterns bokföring, står man fast vid sin kritik.

– I ett aktiebolag, som Ystads teater är, ska intäkterna överstiga kostnaderna. Det är självklart. Det är ingen som bestrider att intäkterna till Ystads teater ökades under Peter Larssons tid, men kostnaderna ökade mer. Många föreställningar gick inte ihop ekonomiskt och då uppstod ett underskott. Man kan ibland gasa sig ur en kris, men det lyckades inte i det här fallet, säger kommunens ekonomichef Marcus Nilsson. Kritiken mot Peter Larsson har inte bara rört ökade kostnader för arrangemang som därmed spräckte budget, utan även att han var överoptimistisk i sina prognoser och det blev en omfattande eftersläpning i faktureringen.

Annons

Teaterstyrelsens vice ordförande, Bengt Frostmo (S), har förklarat sig "lurad och vilseförd" av den förre vd:n.

Peter Larsson själv värjer sig mot kritiken.

– Det var ingen eftersläpning, det kallas periodisering, att man kan skjuta på vissa kostnader för att hålla en jämn nivå på ekonomin. Det är precis som med ens privatekonomi, har man inte pengar för något så får man betala när man kan, säger han.

Den extra miljonen i underskott som plötsligt blev ett faktum i december 2008 hävdar Peter Larsson i huvudsak berodde på att underhållskostnaderna för fastigheten lades på 2008 istället för 2009. På kommunens ekonomiavdelning har man en annan bild.

– Mycket av problemen bestod helt enkelt i att vd:n inte såg till att fakturering skedde i tid. Och efter att han lämnade verksamheten vid förra årsskiftet kom flera för oss okända fakturor fram som Peter Larsson måste känt till men som han inte berättat om, säger redovisningschef Peter Nilsson på Ystads kommun, som trots den skarpa kritiken konstaterar att Peter Larsson inte misstänkts för några oegentligheter.

Fredrik Sjöstrand fredrik.sjostrand@allehandasyd.se
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons