Annons

Elbristen i Ystad uppmärksammas nationellt

Bristen på el i Ystad har blivit en het politisk potatis. Frågan togs på onsdagen upp i riksdagen, hamnchefen Björn Boström publicerar på torsdagen ett debattinlägg på Svenska Dagbladet och Polykemis vd Ola Hugoson har skrivit en debattartikel i Dagens Industri.
Ystad • Publicerad 17 oktober 2019 • Uppdaterad 21 oktober 2019

Frågan om elbristen handlar om bristen på ledningar som kan transportera el från norra Sverige där den produceras till södra Sverige där det finns stora behov. När Barsebäck stängdes skulle energibortfallet kompenseras med den så kallade sydvästlänken – elledningar som skulle fördela ström till Skåne. Den har försenats åtskilliga gånger.

Ystads hamns vd Björn Boström och Anna Jähnke (M) ordförande, regionala utvecklingsnämnden, Region Skåne har skrivit en debattartikel i SvD.
Ystads hamns vd Björn Boström och Anna Jähnke (M) ordförande, regionala utvecklingsnämnden, Region Skåne har skrivit en debattartikel i SvD.

På Svenska Dagbladets webb publicerade i torsdags Ystads hamns vd Björn Boström tillsammans med Anna Jähnke (M) ordförande, regionala utvecklingsnämnden, Region Skåne en debattartikel om elbristen. De skriver bland annat:

Annons

”I Skåne utgör elbrist – eller egentligen bristen på kapacitet i de ledningar som för elen från norra Sverige till Skåne – inte längre endast en framtida risk utan är ett mycket verkligt hot. Ystad Hamn är en av de aktörer som erfarit att elbristen redan är här, och den hotar hamnverksamheten nu. Hamnen har miljövillkor som bland annat innebär att kunna erbjuda landström till de färjor som trafikerar hamnen när de ligger vid kaj.”

På senare tid har hamnen enligt Björn Boström fått frågan från elleverantören om anläggningen kan stängas av då kapaciteten inte räcker till. Detta är enligt honom naturligtvis inte möjligt.

Ulf Kristersson (M) tog upp frågan i riksdagen.
Ulf Kristersson (M) tog upp frågan i riksdagen.

Under onsdagens partiledardebatt i riksdagen tog moderaternas partiledare Ulf Kristersson upp frågan i ett replikskifte med miljö- och klimatministern Isabella Lövin (MP) efter att hon hänvisade till ett nationellt elöverskott.

– Det är ju jättebra att vi har ett elöverskott mätt på halvår nationellt. Ring Pågen och säg till dem att de inte har några problem – vi har elöverskott. Ring till Ystad och säg att ni har inga problem i er kemitillverkning. Vi har ett elöverskott. Ring till alla de företag som idag inte kan investera och säg till dem att bara ni flyttar någon annanstans så har vi inga problem. Jag trodde att Sverige var ett land där man kunde räkna med att energiförsörjningen fungerade även om man ska expandera. (...) Jag kan inte begripa hur man kan vara så lättsinnig inför att det idag finns svenska företag och kommuner som larmar om brist på tillgänglig el för att det nationellt på halvårsvis finns elöverskott.

Ola Hugoson, vd på Polykemi, skriver i Dagens industri om elbristens konsekvenser.
Ola Hugoson, vd på Polykemi, skriver i Dagens industri om elbristens konsekvenser.

Situationen som Ystadsföretaget Polykemi står inför har tidigare belysts i Ystads Allehanda. I veckan har vd Ola Hugoson beretts möjlighet att själv formulera sin syn på saken i ett debattinlägg i Dagens industri. Ola Hugoson skriver bland annat:

”Vi har redan ansökt om mer el för att kunna expandera i Ystad, vilket i förlängningen skulle ge fler jobb. Vi har finansieringen, vi har lokaler och maskiner, men vi får inte tillgång till mer el. Därför kan vårt företag inte utvecklas på sin hemort.

Enligt informationen från nätägarna, Ystad Energi, Eon och Svenska Kraftnät, ska företagarna i sydöstra Skåne inte räkna med någon ökad effekt förrän tidigast år 2029.”

Carl Johan EngvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons