Annons

Elever gladdes med prisad fröken

Anna tror att dansen kan förändra människor. I går fick Studio Danzas ägare sitt första Ystad-pris.
Ystad • Publicerad 2 juni 2006
Hedda Fridh, Hanna Eiman Larsson och Hampus Nilsson var med när dansfröken fick pris från Rotary.
Hedda Fridh, Hanna Eiman Larsson och Hampus Nilsson var med när dansfröken fick pris från Rotary.Foto: 
"Många syns på ett helt annat sätt när de börjat dansa. Innan var kroppen bara ett transportmedel", säger Anna Runstål-Zahn som i går fick Rotarys yrkespris. Hanna Eiman Larsson sjunger ur Guys & Dolls för sin dansfröken och Rotaryherrarna. Bild: Mårten Svemark
"Många syns på ett helt annat sätt när de börjat dansa. Innan var kroppen bara ett transportmedel", säger Anna Runstål-Zahn som i går fick Rotarys yrkespris. Hanna Eiman Larsson sjunger ur Guys & Dolls för sin dansfröken och Rotaryherrarna. Bild: Mårten SvemarkFoto: 
Anna Runstål-Zahns mål är att se och uppmärksamma alla, inte bara de som vill synas.
Anna Runstål-Zahns mål är att se och uppmärksamma alla, inte bara de som vill synas.Foto: 

Gänget från barnvarianten av Guys & Dolls fnittrar när fröken ska få pris.

Runtomkring sitter välklädda Rotarymedlemmar, mest herrar.

Annons

De ska snart dela ut årets yrkespris till fröken, Anna Runstål-Zahn, för att hon har stor yrkesskicklighet och god yrkesmoral. Det är kriterierna för att vinna yrkespriset.

Med ett stort leende tar Anna Runstål-Zahn emot en medalj, ett diplom och en blomsterkvast. Sedan uppträder Hedda Fridh,11, Hanna Eiman Larsson, 11, och Hampus Nilsson, 12, med nummer från musikalen Guys & Dolls.

– Anna är jättebra, snäll och rolig, säger Hedda och Hanna med en mun.

– Hon skojar och gör roliga ljud, säger Hanna Eiman Larsson. Dansen började tidigt för Anna Runstål-Zahn. Hon var bara fyra år då mamma drog med henne till en dansskola.

– Det tyckte jag inte alls om. När jag var nio började jag igen. Då var jag nog mer mogen.

Anna Runstål-Zahn har en bred dansbakgrund. Gymnasiet gick hon på en dansskola i Frankrike. Hon vidareutbildade sig i London, New York, Köpenhamn och Stockholm och har jobbat utomlands i tio år. På Malmö Stadsteater jobbade hon med Nils Poppe.

När Anna kom tillbaka till Sverige 1993 fick hon veta att Ystad inte hade någon dansskola.

Hon bestämde sig för att göra något åt det och startade ett år senare Studio Danza.

– Det kändes så rätt. I dag har hon 600 elever, tio anställda och undervisar barn från tre år och uppåt. Någon övre åldersgräns finns inte på Studio Danza.

– Man möter folk som är så små och ställer sig längst bak i lokalen. Sedan tänds något i ögonen på dem – de lyser! Det är det bästa med jobbet. De får en helt annan hållning. Det handlar inte bara om muskler, utan om självkänsla.

Annons

Efter uppsättningen av Guys & Dolls är det något lite lugnare, men Anna Runstål-Zahn tänker och lever ständigt dans. Hon planerar och hoppas redan på en ny barnmusikal, säger hon.

Rotary Ystad delar ut yrkespriset årligen, första gången var 1998.

Anna-Karin Johansson

0411 – 55 78 50

anna-karin.johansson @allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons