Annons

En pirog i ugnen – sedan är det match

Kristoffer Knutsson värmer en Gorbys pirog i mikrovågsugnen. Han måste äta innan resten av familjen i dag. I kväll väntar en match i brottning.
Ystad • Publicerad 17 januari 2006
Köksbordet är den naturliga samlingspunkten hos familjen Knutsson. Fr. v. Alf Ståhlberg, Emma Knutsson, Robin Knutsson (med ryggen mot kameran), Kristoffer Knutsson och Barbro Knutsson. Bild: Bass Nilsson
Köksbordet är den naturliga samlingspunkten hos familjen Knutsson. Fr. v. Alf Ståhlberg, Emma Knutsson, Robin Knutsson (med ryggen mot kameran), Kristoffer Knutsson och Barbro Knutsson. Bild: Bass NilssonFoto: 
Pokalerna fyller hyllan. Både Kristoffer Knutsson och hans bror Robin är framgångsrika brottare.
Pokalerna fyller hyllan. Både Kristoffer Knutsson och hans bror Robin är framgångsrika brottare.Foto: 
Ökenråttorna Busan och Stina bor hos Robin Knutsson. Men på natten flyttar han ut dem i köket.
Ökenråttorna Busan och Stina bor hos Robin Knutsson. Men på natten flyttar han ut dem i köket.Foto: 
Tätt, tätt har Barbro Knutsson broderat ihop pärlorna till ett mönster.
Tätt, tätt har Barbro Knutsson broderat ihop pärlorna till ett mönster.Foto: 
Pärlbroderi är Barbro Knutssons nyvunna intresse. I drygt ett år har hon hållit på och möjligheterna är oändliga, säger hon.
Pärlbroderi är Barbro Knutssons nyvunna intresse. I drygt ett år har hon hållit på och möjligheterna är oändliga, säger hon.Foto: 
Emma Knutsson är äldst i syskonskaran och går på gymnasiet. Det innebär en hel del studier – även på helgerna.
Emma Knutsson är äldst i syskonskaran och går på gymnasiet. Det innebär en hel del studier – även på helgerna.Foto: 

– Ska jag köra er dit? undrar pappa Alf Ståhlberg.

Kristoffer Knutsson nickar. Tävlingen är i Svarte så det behövs skjuts. Men Alf kanske inte behöver stanna där under tiden. Det finns många andra kompisar som sedan ska hem till Ystad igen så kanske kan Kristoffer och hans bror Robin åka med någon annan. Annars ringer han.

Annons

– När han var yngre var vi med på alla tävlingar runt i hela Skåne. Men man orkar inte vara med på allt längre, förklarar Alf Ståhlberg.

Sönerna har hunnit bli 16 och 14 år och båda är duktiga i brottning. De har tränat i åtta år nu och tävlar för Marsvinsholms IF. Lillebror Robin spelar dessutom fotboll och så det blir en hel del cuper och rundresande där också.

På sitt gemensamma rum har de samlat alla plaketter och vinster på en hylla. Den är proppfull.

– Brottningen är rolig nästan alltid. Det är klart mindre roligt om man har haft en jobbig dag i skolan, mer roligt när man haft en bra dag så klart, är Kristoffers Knutssons enkla resonemang. Robin Knutsson sitter på sitt rum och spelar World of Warcraft, ett onlinespel där han spelar mot andra via Internet.

I en bur på skrivbordet springer ökenråttorna Busan och Stina runt, ointresserade av vad som händer. De har bott hos honom i ungefär ett halvår.

– Först ville jag ha ödlor, men de är så dyra och är svåra att få tag på. Då såg jag de här och bestämde mig för att köpa dem. Hundra kronor stycket kostade de.

Han gillar dem, fast på natten sprätter de runt så mycket att de får flytta ut i köket. Köket är lägenhetens samlingspunkt och det är här föräldrarna Alf Ståhlberg och Barbro Knutsson bjuder oss att sitta ner.

De har varit lediga i dag medan barnen har varit i skolan. Han har tagit ut lite kompledighet från jobbet som maskinoperatör på fläktfabriken Svegon i Tomelilla. Hon är fri eftersom hon ska jobba i helgen; hon är vårdbiträde på Löderupsgården.

Eftersom det regnat hela dagen bestämde de sig för att ta det lugnt. De tog en lunch på Pilgrändens värdshus och åkte sedan till Överskottsbolaget för att handla lite kakor och godis.

– Annars brukar vi försöka äta tillsammans. I dag gick det inte, men annars är det trevligt om alla är här till kvällsmaten vid 17-18-tiden, säger Alf Ståhlberg.

Annons

Fritiden brukar föräldrarna annars ägna åt att hälsa på vänner och bekanta. Och så gillar de att spela kort. Ofta blir det en omgång "Plump" med vännerna tvärs över gården. Alf spelar dessutom på hästar i mindre utsträckning tillsammans med arbetskamraterna. Och Barbro brukar gå på bingo i parken med några väninnor.

– Det är väl för att det är spännande och så är det socialt. Det är samma gäng damer som går dit tillsammans. Så reser hon sig upp för att visa ett nyvunnet intresse. Under en vas i bokhyllan i vardagsrummet tar hon fram en blå pärlduk med stjärnmönster.

– Jag broderar pärlor, förklarar hon.

En väninna frågade för lite mer än ett år sedan om hon inte kunde följa med på en kurs och sedan har hon fortsatt.

De träffas i hyresgästföreningens lokaler varje måndagskväll men hon sitter ofta också en stund vid köksbordet på kvällen och varvar ner med pärlbroderiet.

– Det är avkopplande, säger hon. Speciellt om hon har haft en stressig dag på arbetet. I hennes jobb kan det vara tvära kast mellan liv och död.

– Sitta framför tv:n? Nej, det går inte. Man måste koncentrera sig.

Det har blivit ett antal dukar, ljuslyktor och dockor vid det här laget. Just nu håller hon på med en ljuslykta med pingviner på. Möjligheter är oändliga för vad man kan skapa, säger hon.

Emma Knutsson som är äldst i syskonskaran sitter vid skrivbordet i sitt välstädade gula tjejrum. På väggen hänger små bilder på fotbollspelaren David Beckham och rapparna 50 cent och 2PAC.

Hon går första året på Handelsprogrammet på Österportskolan och trots att det är fredag eftermiddag pluggar hon. Nästa vecka har hon nämligen tre prov. I försäljning och service, i svenska och i ekonomi. Drömmen är att få starta eget när hon gått ut skolan. Kanske en klädesaffär.

Annons

– Jag är jätteintresserad av mode.

Men snart ska hon lämna studierna och bege sig iväg – på fest med klasskompisar.

– Jaså, det har du inte sagt, säger Alf Ståhlberg med en blink i ögonvrån.

– Jodå, till mamma, svarar Emma Knutsson.

Barbro Knutsson nickar.

Kristoffer Knutsson tar fram träningskläderna ur garderoben och packar sin väska. Kvart i sex är det samling. Han är inte nervös. Det är bara att göra sitt bästa, säger han. Någon timme senare vet han hur det gick.

Jessica Ziegerer

0411-55 78 68

jessica.ziegerer@allehandasyd.se

d Familjen Knutsson Ståhlberg

Annons

n Bor i lägenheten: Alf Ståhlberg, 54 år, Barbro Knutsson, 51 år, Emma 18 år, Kristoffer, 16 år, Robin, 14 år.

n Antal år i huset: 14.

n Storlek på lägenheten: Fyra rum och kök.

n Husdjur: Ökenråttorna Busan och Stina.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons