Annons

Engångsgrill orsakade sopbrand

Ystad • Publicerad 20 juni 2006

En engångsgrill tros vara orsaken till en brand i ett soprum i Ystad på tisdagsmorgonen.

Tack vare att ett hushåll på Splitgången hade öppet fönster under natten vaknade de boende av brandröken från bostadsrättsföreningens soprum.

Annons

När brandkåren kom till platsen strax efter två-tiden kunde rökdykare släcka branden. Soprummet är byggt som egen brandcell, så det var aldrig någon spridningsrisk.

– Vi är nästa 100 procent säkra att brandorsaken var en engångsgrill, eftersom vi hittade något som liknade en sådan efter släckningen, säger Jan-Olof Gustafsson på Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund.

Efter släckningsarbetet gjorde brandmännen en efterkontroll av soprummet med värmekamera för att kontrollera så inga dolda glödbränder fanns i undertak eller bakom gipsväggarna. Bostadsrättsföreningens medlemmar övertog själva bevakningen på morgonkvisten.

Många är ovetende om hur länge en engångsgrill är brandfarlig efter användning, menar Jan-Olof Gustafsson.

– Måste man använda engångsgrill så ska man alltid hälla all grillkol i en plåtspann fylld med vatten, lägga locket på och låta det ligga i ett dygn. Då kan inget hända. Många tror att bara för att kolen verkar kall efter några timmar att allt är ok, men det är det inte.

YSTADYSTAD
YST
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons