Annons

Ensamma firade jul tillsammans

Rekordmånga ensamma sökte sig till Verdandis julfirande i Ystad i år. Så många att merparten av de traditionella juldagsresterna slukades redan på julafton.
Ystad • Publicerad 24 december 2011
I köket jobbas det för fullt för att få ut mer mat till de rekordmånga besökarna. Här kontrollerar Helga Jönsson om köttbullarna är klara.
I köket jobbas det för fullt för att få ut mer mat till de rekordmånga besökarna. Här kontrollerar Helga Jönsson om köttbullarna är klara.Foto: Bass Nilsson
Ystadbon Jan Lennart Nilson höjer sitt glas med julmust och brister ut i en julskål till bordssällskapet Ingrid Lundtröms stora glädje. "All mat var god", är hans slutsats efter första julbordsvändan.
Ystadbon Jan Lennart Nilson höjer sitt glas med julmust och brister ut i en julskål till bordssällskapet Ingrid Lundtröms stora glädje. "All mat var god", är hans slutsats efter första julbordsvändan.Foto: Bass Nilsson
Erik Olsson har åkt från Simrishamn för att fira jul hos Verdandi i Ystad under de senaste tio åren - utom i fjor då han snöade inne. "Det är rätt praktiskt att få maten serverad", tycker han.
Erik Olsson har åkt från Simrishamn för att fira jul hos Verdandi i Ystad under de senaste tio åren - utom i fjor då han snöade inne. "Det är rätt praktiskt att få maten serverad", tycker han.Foto: Bass Nilsson

När dörrarna till Klostergården öppnades vid 13-snåret på julafton fick personalen snart klart för sig att det behövde dukas fram fler kuvert. De planerade 48 platserna blev till 70, och folk fortsatte drälla in.

– Det är jättekul att så många kommer. Det ligger en enorm arbetsinsats bakom, säger Inger Andersson, en av de frivilliga på Verdandi.

Annons

Den sociala föreningen har firat jul intill klostret i Ystad under de senaste tolv åren. Och i år slogs det besöksrekord.

– Vi var runt 45-50 personer för fem år sedan. Så här många har vi aldrig varit, säger Patrik Andersson medan han kontrollerar vad som behöver fyllas på på julbordet.

– Sill och ättika är slut, meddelar kollegan Elisabeth Jönsson.

I matsalen minglas det friskt. Vissa känner igen varandra från tidigare år, andra är där för första gången. Alla passar de på att ta en extra runda förbi buffén.

– Det är rätt praktiskt att få maten serverad. Det blir mycket att greja med hemma annars, säger besökaren Erik Olsson.

Han har åkt från Simrishamn för att möta upp sin bror hos Verdandi i Ystad. Han uppskattar turen och har gjort så de senaste tio åren. Men i fjor blev det inget.

– Jag missade det på grund av snöstormen. Det är lite annorlunda i år - lite mindre snö. Men det är trevligt att vara här, det är mycket folk, säger han med ett leende.

Inger Anderssons stämma ljuder plötsligt i salongen.

– Lotter! Får det lov att vara lite lotter?

Erik Olsson slår till, liksom fler med honom. Och lite senare är det dags för paketutdelning.

Annons

– Vi har fått julklappar från butiker i Ystad. De sponsrar, annars hade vi aldrig klarat det. Vi förbereder det här under hela december, förklarar Inger Andersson.

Även en stor del av maten har skänkts av lokala restauranger. Resten köps in av Verdandi i efterhand. Och maten går åt som prissänkt smör i Norge.

– Janssons frestelse är mest populärt. Vi brukar bjuda på julmat även under juldagen, men vi får se om det blir något kvar, säger Elisabeth Jönsson.

Lukten av all mat är varm och inbjudande och det fullkomligt ångar av julstämning.

– Det är fint här i stan, konstaterar julfiraren Jan Lennart Nilson innan han kastar i sig en köttbulle till.

Ossian Sandin
Frida Eriksson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons