Annons

Ett hus rullar i Sandskogen

Den gula sommarvillan flyttas sakta österut, centimeter för centimeter. Efter drygt hundra år på samma plats ska Björka i Sandskogen, en gång kafé och sedan sommarbostad, omplaceras för att ge plats åt en ny rondell vid Finakorset.
Ystad • Publicerad 30 mars 2004
Husflyttarna placerar slädar och rullstockar under huset, och så var det bara att börja dra försiktigt. Per Claesson övervakar. Bild: Jan-Olle Persson
Husflyttarna placerar slädar och rullstockar under huset, och så var det bara att börja dra försiktigt. Per Claesson övervakar. Bild: Jan-Olle PerssonFoto: 

Husflyttarna placerar slädar och rullstockar under huset, och så var det bara att börja dra försiktigt. Per Claesson övervakar. Bild: Jan-Olle Persson Huset baxas av tre män med hjälp av en uråldrig teknik. Det dras fram på slädar ovanpå rullande trästockar precis som på faraonernas tid. Inga slavar dock, musklerna står en modern hjullastare för. Den märkliga operationen lockar många nyfikna åskådare den vårsoliga tisdagsmorgonen. Arbete är ju alltid skönt att beskåda. Så uppstår problem. Hjullastarens breda traktordäck slirar i den lösa sandjorden och kör ner sig i en grop. Huset Björka kan inte längre rubbas. - Äh, det är så jädra mjukt. Vi får tänka om lite här, säger Jan Österberg som är arbetsledare. Efter 106 år flyttas nu den anrika sommarvillan och före detta kafét Björka med snigelfart längre in i skogen. Men ägaren Bert Nordin är inte sentimental. "Jag tror att huset kommer att ligga bättre där inne bland träden." En svag uppförsbacke försvårar hjullastarens arbete. Lösningen blir att backa ett 20-tal meter, koppla till en längre kabel och dra från planare mark. Strategin fungerar och snart rullar huset igen, på väg mot sin nya husgrund 70 meter bort. Bert Nordin från Spjutstorp äger den anrika villan från 1898, som ska vara ett av de absolut äldsta i Sandskogen. Han står intill och skakar på huvudet. - Det är otroligt vad de kan göra. Otroligt. Han har bara ägt Björka i fem år och är inte sentimental över flytten. - Jag tror att huset kommer att ligga bättre där inne bland träden, säger han. "Omplanteringen" görs så försiktigt att allt bohag - alla möbler, porslin och prydnadssaker - kan finnas kvar i huset. Och under de två veckor som arbetet beräknas ta så bor de tre husflyttarna i kåken. - Vi eldar i den öppna spisen och har det mycket bra. Jag sover lika bra här som hemma, säger Jan Österberg. Hans företag är baserat i Göteborgstrakten och sysslar bara med att lyfta, räta och flytta hus runtom i landet. - Det värsta med jobbet är de första dagarna, att gräva sig under ett hus. Man vet aldrig vad man kan hitta. Det kan till exempel finnas sten till förbannelse, säger Jan Österberg. Att lyfta Björka-villan gick dock relativt smidigt i förra veckan. Tjocka järnbalkar fördes in under huset, som sedan kunde hävas upp av tio seriekopplade domkrafter som vardera klarar 50 ton. - En bra dag på jobbet är dagen när vi lyfter loss ett hus från grunden och ser att det fungerar. När vi har makt över huset. Det är något som är psykologiskt viktigt med den dagen, säger Jan Österberg. Precisionsarbetet med att flytta och ställa ner Björka på sin nya husgrund kommer att fortsätta under veckan. Jan Österberg räknar med att huset ska vara på plats senast på fredag.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons