Annons

Ett skepp kommer lastat med politiker

Folkemødet på Bornholm lockar rekordmånga. Färjan har inte plats för alla besökare och inför risken att bli akterseglade tog sig de sydostskånska politikerna över till solskensön i en inhyrd fiskebåt.
Ystad • Publicerad 13 juni 2014
På väg. Madelene Johansson, Helena Berlin, Magnus Björkman, Patrick Leijon, Cecilia Olsson Carlsson, Leif Sandberg, Roger Larsson och Anders Johnsson fick skjuts med Patrik Juhlin till Folkemødet på Bornholm.
På väg. Madelene Johansson, Helena Berlin, Magnus Björkman, Patrick Leijon, Cecilia Olsson Carlsson, Leif Sandberg, Roger Larsson och Anders Johnsson fick skjuts med Patrik Juhlin till Folkemødet på Bornholm.Foto: Foto: Cecilia Billgren

Politikerna i sydöstra Skåne föredrar det danska Folkemødet på Bornholm framför den svenska motsvarigheten i Almedalen.

– Jag åker hellre till Stockholm än till Almedalen, men Folkemødet i Allinge vill jag inte missa, säger Leif Sandberg (C), oppositionsråd i Tomelilla.

Annons

Han var en i gruppen med kommunala politiker och tjänstemän som tog sig till Folkemødet med inhyrd fiskebåt.

Frisk luft och fri sikt

Båtfärden startade från Skillinge i ottan. Förutsättningarna med solsken, sju sekundmeter och medvind fick skepparen Patrik Juhlin, som är van att ha olika grupper ombord på båten m/s Baltic Explorer, att lova en behaglig överfart.

Men ganska snart rullade Explorer ganska bra över vågorna. Passagerarna sökte sig ut på däck för att få frisk luft och fri sikt över horisonten. Några blev riktigt illamående, andra klarade det lite bättre, men halvvägs över till Solskens-ön satt de flesta i sällskapet sammanbitna och tysta.

70 000 besökare

Folkemødet lockar långt fler än de sydostskånska politikerna. I år räknar arrangörerna med runt 70 000 besökare till Allinge. Mötet som invigdes på torsdagen ger beslutsfattare inom politik, intresseorganisationer och näringslivet möjlighet att träffas. Fram till söndag har de chans att delta i debatter, events, föreläsningar och workshops.

Den sydostskånska delegationen kommer för att diskutera i första hand infrastruktur.

– E65:ans utbyggnad, Dragongatan i Ystad, järnvägen och cykelsatsningar är något av det vi vill diskutera, säger Madelene Johansson, samordnare inom det kommunala samarbetet Sösk.

Hon tror inte att danskarna är villiga att bidra ekonomiskt till att bygga ut E65:an till motorväg eller för att öka säkerheten på Dragongatan.

– Men vi hoppas få draghjälp i att trycka på den svenska regeringen, säger Madelene Johansson.

Annons

Dykning

Efter drygt tre timmar når den lilla båten, som mest används för fiske och dykning, Sandvigs hamn. På kajen möter en bornholmsk delegation.

– Infrastrukturfrågorna i sydöstra Skåne är i allra högsta grad viktiga för oss. I fjor passerade 300 000 danska personbilar och omkring 9 000 lastbilar regionen på väg till och från Bornholm, säger Carsten Scheibye (Venstre), ordförande i teknik och miljöutskottet på Bornholm.

Skrota Köge

Danskarna överväger att skrota sin färjelinje med Köge och istället skeppa allt via Ystad.

– Det gör de svenska vägarna ännu mer intressanta för oss, påpekar Carsten Scheibye som i nästa vecka besöker Stockholm tillsammans med sydostskånska kollegor.

På torsdagseftermiddagen styrde Patrik Juhlin m/s Baltic Explorer tillbaka mot Skillinge med ett lite mindre sällskap ombord. Några valde, visa efter morgonens resa, att ta färjan hem.

Taner Caliskan
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons