Annons

Ett skepp kommer lastat – med sand

Det var tre år sedan sist, men nu är det dags att bygga upp stränderna igen. Under tre veckor kommer 80 000 kubikmeter sugas upp från bottnen vid Sandhammaren och spridas ut längs Sandskogen och Löderups strandbad. – Det är ett väldigt roligt jobb, säger grävmaskinist Preben Larsen.
Ystad • Publicerad 3 april 2014
”Det svåraste med strandfodringen är att koppla ihop pipelinens olika delar. Resten är lätt”, säger Preben Larsen.
”Det svåraste med strandfodringen är att koppla ihop pipelinens olika delar. Resten är lätt”, säger Preben Larsen.Foto: Foto: Fredrik Sjöstrand
Grävmaskinistens uppgift är att styra sand- och vattenmassorna som forsar ut från pipelinen och fördela sanden på stranden. I solglittret 1 200 meter utanför ligger fartyget Magni I, som tömmer sin last via pipelinen på mindre än en halvtimme.
Grävmaskinistens uppgift är att styra sand- och vattenmassorna som forsar ut från pipelinen och fördela sanden på stranden. I solglittret 1 200 meter utanför ligger fartyget Magni I, som tömmer sin last via pipelinen på mindre än en halvtimme.Foto: Foto: Fredrik Sjöstrand

Det cementfärgade vattnet sprutar ut ur pipelinens mynning med massiv kraft. Då och då styr grävskopan de utforsande massorna till höger eller vänster, men framför allt är det grävmaskinistens ansvar att se till att strandpromenaden innanför sanddynerna inte tar skada eller undergrävs.

– När de trycker på knappen till pumparna där ute på skeppet finns det ingen återvändo. Forsar det så forsar det. Då kommer vattnet och sanden, och vi måste se till att det landar så bra som möjligt, säger Preben Larsen och pekar ut mot fartyget Magni I som kör skytteltrafik mellan Sandhammaren och Sandskogen.

Annons

Sanden samlas upp med en släpsug på havsbottnen. Fyra timmar tar varje rundresa. Arbetet med strandfodringen startade i tisdags kväll och kommer nu att rulla på i tre veckor. 64 000 kubikmeter kommer att användas för att förstärka stranden i Sandskogen och 16 000 kubikmeter kommer att användas i Löderups strandbad.

Som asfaltbeläggning

Mona Ohlsson Skoog, miljö- och klimatstrateg på Ystads kommun, jämför strandfodringen med att lägga en ny asfaltbeläggning på en gata eller att måla om huset.

– Allt detta handlar om att vi vill ha ett långsiktigt kustskydd, som förhoppningsvis kan leda till att vi kan ha sandstränder i många år. Och underhållet är helt avgörande. Men vi är väldigt glada att vi äntligen har kommit i gång med detta, säger Mona Ohlsson Skoog, miljö- och klimatstrateg på Ystads kommun.

För strandfodringen, som är unik i Sverige, har Ystads kommun denna gång budgeterat tio miljoner kronor.

Bara kommunala pengar

– Det är helt och hållet kommunala pengar. Vi hade önskat att det vore statliga också. Man kan söka pengar för problem med ras, skred och erosion från en särskild fond som myndigheten för samhällsskydd och beredskap har, men inte om problemen finns vid kusten. När vi strandfodrade förra gången, för tre år sedan, hoppades vi att detta skulle ha ändrats till denna gång, men tyvärr inte, säger Mona Ohlsson Skoog.

Under tiden som strandskyddsåtgärderna pågår kommer vissa delar av stränderna mellan brygga 0 och 3 i Sandskogen, och i Löderups strandbad, vara avstängda för allmänheten. Arbetet kommer att pågå dygnet runt.

Taner Caliskan
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons