Annons

Eviga vikarier får fast anställning

Gunilla Holmgren, 42 år, från Ystad har tröttnat på att vara evig vikarie inom vården. Efter tolv år som inhoppare, bland annat hos kvällspatrullen och nattpatrullen, får hon nu betald utbildning till undersköterska.
Ystad • Publicerad 9 februari 2003

Gunilla Holmgren är en av 32 elever som påbörjar sin praktiktjänstgöring i dag, måndag. - Jag ska vara på äldreboendet Harmonin i Svarte i fyra veckor. Det ska bli intressant. Och när kursen avslutas är man garanterad jobb, det känns skönt att veta, säger hon. Ystads kommun och Sjöbo kommun har köpt utbildningen av Liber Hermods. Den startade i september i fjor och pågår till februari 2004. Teorin kombineras med sammanlagt tolv veckors praktik, varav de fyra första avser äldreomsorg. Intagningskravet är att sökanden ska vara timanställd inom vården och inskriven på arbetsförmedlingen. En hel del av de 32 eleverna är i medelåldern. Många är i likhet med Gunilla Holmgren tacksamma över att äntligen få chansen till fast anställning. - Som ständig vikarie har man ingen trygghet, kan nte räkna med någon semester. I stället får man jobba när alla andra vill vara lediga. Jul, nyår, midsommar och så vidare, säger klasskompisen Carina Åkesson, 43 år. Under utbildningstiden utgår aktivitetsstöd som motsvarar a-kassa. Att kurslitteratur och allting annat är betalt är fantastiskt bra, tycker Carina Åkesson. - Arbetsförmedlingen satsar rätt. Det råder brist på undersköterskor och när vi är färdiga ska vi kunna täcka handikappade, demens, barnomsorg - ja, alla områden. Paul Lindkvist, 29 år, är en av fyra manliga elever. Han utbildade sig till maskinist en gång i tiden, men har jobbat drygt fem år som vårdare. Bland annat inom hemtjänsten i Ystads kommun. - Utan den här utbildningen hade jag antagligen fått fortsätta att vikariera. År ut och år in. Som undersköterska öppnas helt nya möjligheter, säger Paul Lindkvist, som ska genomföra sin första praktikperiod på Löderupsgården. 26-åriga Mia Jarl är också mycket positiv till utbildningen. - Den är jätterolig och man får lära sig massor. Samtidigt är det väldigt intensivt. Jag kan bara prata för mig själv, men ibland känns tempot lite väl tufft.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons