Annons

Existens i fokus på Konstmuseet

Lagom till när sommarens lättsamheter riskerar att bli både för många och för omfattande drar en inte helt lättsmält föreläsningsserie i gång på konstmuseet i Ystad. Temat är Existens.
Ystad • Publicerad 3 juli 2002

Föreläsarfältet är imponerande. Först ut var i går ett möte med Peter Gärdenfors, professor i kognitionsforskning vid Lunds universitet och känd bland annat från TV:s Fråga Lund. I dag kommer turen till Tor Nørretranders, dansk filosof vars bok Märk Världen från 1991 har väckt stor uppmärksamhet runt om i världen. På torsdag avslutas serien med musik och Jacques Werup. - Tanken är att utgå från ett tema och belysa det utifrån olika temperament och personligheter, säger Bo Bjelvehammar som håller i trådarna i evenemanget som arrangeras av Ystads kommun, Högskolan i Kristianstad och Folkuniversitetet. Peter Gärdenfors samtalar kring vad som skiljer människan från hennes mer animala släktingar. Självreflektion ger oss möjlighet att se oss själva i andra situationer än den nuvarande och vi kan även sätta oss in i hur andra tänker. En del andra djur har förmågor som liknar dessa men människans är mycket mer välutvecklade menar Peter Gärdenfors. Som illustration väljer han ett citat från Mark Twain: "Människan är det enda djur som kan rodna och som har anledning till det". Från detta går samtalet över till att handla om fri vilja. - Djur vill olika saker men vi kan välja vår vilja, säger Gärdenfors. Människan har en unik förmåga att reflektera över de egna valen, en förmåga som djuren saknar. Det ger människan ett ansvar för sina val och handlingar som inte kan tillskrivas någon annan djurart. Och så har Gärdenfors slutit sin evolutionscirkel. Från självreflektion över fri vilja till moral. Förmågorna har utvecklats när "förmänniskan" tog steget ner ur träden till ett nytt liv ute på savannen. - Vår hjärna är en schimpanshjärna med vissa förstorade områden, säger Peter Gärdenfors. Till gårdagens premiär kom bara ett tiotal åhörare, kanske blir det fler på konstmuseet i eftermiddag klockan 16 när Tor Nørretranders ställer allt du trodde att du visste på ända. "Medvetandet spelar en mycket mindre roll i människans liv än den västerländska kulturen velat medge", skriver Nørretranders i boken Märk världen.

Anna Maria Erling anna.maria.erling@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons