Annons

Falskt larm kan ge fängelse

En 41-årig man misstänks för att ha ringt in ett falskt larm om en brand i en kiosk. Om han döms riskerar han ett år i fängelse.
Ystad • Publicerad 20 juni 2006

Den 2 april i år fick SOS Alarm in ett larm om att det brann i kiosken på Hamngatan i Ystad. Räddningstjänstenskickade tre bilar men brandmännen kunde snart konstatera att det rörde sig om ett falskt larm.

Enligt uppringaren skulle det finnas ett 30-tal vittnen till branden. SOS Alarm ringde tillbaka till mannen, som var den enda som hade ringt om händelsen.

Annons

Då ändrade han sig om var den eldhärjade kiosken låg, och när larmcentralens personal ringde för tredje gången lämnade mannen bara över sin mobiltelefon till en kvinna som förklarade att hon inte visste vad det handlade om.

Det visade sig att mobiltelefonens ägare var kraftigt berusad och att han tidigare på kvällen hade blivit avvisad av vakterna på en krog på Hamngatan, omkring 50 meter från kiosken som uppgavs brinna. Mannen åtalas nu vid Ystads tingsrätt för falskt larm, att han lämnat oriktiga uppgifter om människors liv är i fara.

Enligt åtalet ska mannen ha ringt SOS Alarm om branden och sedan lämnat över telefonen till en vittne. Kvinnan fick då veta att telefonen hade använts för att larma om en brand.

När polisen kom till platsen lämnade kvinnan över mannens mobiltelefon till polisen. 41-åringen omhändertogs på grund av sin berusning och våldsamma beteende mot vakterna på krogen.

Mannen förnekar brottet, men säger också i sitt vittnesmål att han var för berusad för att minnas något av vad som hände den här kvällen. Han har heller inget minne av att han lånat ut sin mobil.

41-åringen är hemmahörande i Simrishamns kommun. Om mannen fälls riskerar han böter eller fängelse upp till ett år.

Med anledning av att antalet bombhot har ökat i Sverige på senare år har straffen för falskt larm skärpts.

Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund har också lämnat in ett anspråk på att 41-åringen ska tvingas betala 5 000 kronor för den onödiga utryckningen, utöver eventuella böter.

Fredrik Sjöstrand

0411-55 78 61

fredrik.sjostrand@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons