Annons

Fångar möss för borreliastudier

En ekologiforskare från Lunds universitet ska fånga sorkar och möss i Hagestads naturreservat vid Sandhammaren. Han ska undersöka om mössen smittas av samma typ av borrelia som människor smittas av.
Ystad • Publicerad 7 juli 2006
Skogsmöss. ARKIVBILD: YSTADS ALLEHANDA
Skogsmöss. ARKIVBILD: YSTADS ALLEHANDAFoto: 

– Jag har fått tillstånd av länsstyrelsen att fånga 1 000 smågnagare per år i Hagestad under perioden augusti och september. Hur många jag lyckas få tag i får vi se, säger Lars Råberg.

Varför ska du fånga mössen just i Hagestad?

Annons

– Det finns gott om fästingar där och vi vet att borrelia är vanligt längs kustremsan i sydöstra Skåne, liksom på Öland och i Blekinge. Jag ska fånga lika många smågnagare där.

Lars Råberg räknar med att vara ute i Hagestads naturreservat under en vecka eller två varje höst. Han ska sätta ut vanliga musfällor med fallucka, laddade med havregryn.

– Jag sätter ut fällorna dolt i terrängen så att det inte ska störa någon. Den som hittar en fälla hoppas jag låter den vara.

Lars Råberg lovar att sätta ut fällorna sent på kvällen och vittja dem tidigt nästa morgon så att inte djuren behöver lida för länge av fångenskapen. Infektionssjukdomen borrelia, eller borrelios som den egentligen heter, orsakas av en bakterie som sprids av fästingar. Fästingen får i sig borreliabakterien när den suger blod från ett infekterat djur och sprider den sedan vidare när den letat upp ett nytt djur eller människa att suga blod från.

Vilda möss och sorkar spelar en större roll för denna smittspridning än vad fåglar gör.

Lars Råberg ska studera om mössen smittas av samma genetiska variant av borrelia som människan drabbas av.

– Det finns elva olika arter av borrelia varav fyra i Sverige. Inom varje art finns sedan omkring tio varianter, berättar han.

Lars Råbergs forskning är ren ekologisk grundforskning. Men borreliasjukdomen ökar, troligen på grund av att fästingarna har lättare att överleva vintern i ett varmare klimat. Medicinforskare arbetar intensivt med att få fram ett vaccin. I den forskningen kan Lars Råbergs resultat få stor betydelse.

I Nordamerika har liknande studier gjorts, men aldrig tidigare i Sverige, enligt Lars Råberg. Han räknar med att skriva sin rapport under det tredje forskningsåret. Forskningen finansieras med statliga medel från Stiftelsen för strategisk forskning.

Carina Blomcrantz

Annons

0411-55 78 06

carina.blomcrantz@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons