Annons

Färjeterminal kraftig försenad

Arbetet med den fördjupade översiktsplanen för Ystads hamn har försenats. Därmed kan den nya färjeterminalen inte tas i bruk i år utan tidigast hösten 2007.
Ystad • Publicerad 3 januari 2006
Arkivbild: Thorsten Persson
Arkivbild: Thorsten PerssonFoto: 

Terminalen är bara en del i planerna för hamnens framtid. I planerna ingår också fler uppställningsytor för lastbilar, en gemensam lokal för tull- och passkontroller, kajer för djupgående fartyg, nya järnvägsspår och plats för modern godshantering.

– Terminalen är en del i paketet för hamnens framtid. Målsättningen var att den skulle kunna invigas redan i år men så blir det alltså inte, säger Marie Mårtensson, Ystad Hamn Logistik AB.

Annons

Hon berättar att turerna varit många när det gäller färjeterminalen. Först var tanken att renovera den gamla byggnaden. Därefter uppstod planer på en helt ny terminal och sedan dess har olika utformningar diskuterats.

– Nu har ärendet kommit så långt att ritningar ska färdigställas. Förhoppningsvis blir det byggstart i år och invigning av nya terminalen nästa år, säger Marie Mårtensson.

För lastbilschaufförerna som ska få egna uppehålls-lokaler med toaletter, duschar och kök i terminalen är förseningen inte populär.

Som YA tidigare berättat har chaufförerna inga egna uppehållsrum i nuvarande terminalen. Dessutom stängdes den ''värmestuga'' på lastbilsområdet Röda Bodarna som de tidigare hade tillgång till.

– Lokalerna missköttes och när till och med städarna vägrade att göra rent där så bommades den lilla byggnaden igen, berättar Marie Mårtensson. – Vi kan inte ha personal som enbart sysslar med detta. Dessutom kommer de flesta chaufförer precis innan deras färjor ska avgå och har därmed inte så stort behov av egna lokaler. – Nej. Terminalen har öppet vid färjornas avgång. Då kan de som så vill uppehålla sig här.

Per Sjöberg

0411-55 78 47

per.sjoberg@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons