Annons

Fiskepremiär: ”Jag har nog aldrig varit med om ett bättre väder än det här”

På grund av snökaos och is på ån fick fiskepremiären skjutas upp. När man under lördagen äntligen fick sin premiär var det i det närmaste vindstilla men färre personer än vanligt.
Ystad • Publicerad 24 mars 2018
Under lördagen var det fiskepremiär i Nybroån. Ärtsoppa med fläsk, bra väder, flugfiske och nya vänner bådade gott inför nya säsongen.
Under lördagen var det fiskepremiär i Nybroån. Ärtsoppa med fläsk, bra väder, flugfiske och nya vänner bådade gott inför nya säsongen.Foto: Mark Hanlon

Fiskepremiär i fiskevillan betyder ärtsoppa med fläsk och pannkakor. Trots ett något lägre deltagande bland föreningens 40 medlemmar och inbjudna gäster gav en dubbelbokning dock nya vänner.

– Eftersom premiären fick skjutas upp sammanföll vår bokning med fiskepremiären. Men vi har blivit inbjudna till lunch, säger Per Nilsson från golvföretaget Välinge Innovation.

Mattias Svensson, Per Nilsson och Rickard Rittinge är jobbarkompisar.
Mattias Svensson, Per Nilsson och Rickard Rittinge är jobbarkompisar.Foto: Mark Hanlon
Annons

Han fiskar med kastspö tillsammans med Mattias Svensson och Rickard Rittinge, men än har man bara haft ett napp på kroken.

– Det är fint att bara komma ut, och trevligt att träffas utanför jobbet, inflikar Mattias Svensson.

Nybroån är känd för sitt fiske och den å som förra året hade flest räknade öringar, men så har det inte alltid varit. I själva verket startades Ystadsortens sportfiske- och fiskevårdsförening 1949 för att rädda ån.

– Industrin hade tagit död på fisket och strax innan 50-talet påbörjades ett restaureringsprojekt, det här anses vara det första lyckade projektet, säger ordförande Anders Karlsson.

Anders Karlsson i förgrunden berättar att Nybroån restaurerades under många år innan öringen kom tillbaka.
Anders Karlsson i förgrunden berättar att Nybroån restaurerades under många år innan öringen kom tillbaka.Foto: Mark Hanlon

Nu finns det en fast stam och för några dagar sedan drogs det upp två fyrakilos-bjässar, vars bildbevis går att se på föreningens blogg. En som kommit långväga, från Helsingborg, är Sture Håkansson som är ordförande för Sportfiskarna Skåne. Han är en av de inbjudna gästerna.

– Jag har nog aldrig varit med om ett bättre väder än det här vid Nybroån. Helt vindstilla, kommer bara solen fram så kan det nog bli fler napp, säger Sture Karlsson.

Han fiskar med fluga och har dragit upp en övervintrande öring som han lät simma vidare.

– Man vill ha de blanka och feta, de övervintrade är magra och inte ätliga. Jag hoppas på en ”blänkare”, och det är något speciellt att fiska med fluga.

De flesta medlemmarna i föreningen fiskar med fluga nuförtiden. Anders Karlsson säger att det till viss del handlar om trend men nog snarare att det blivit lättare och är inte lika dyrt med utrustningen längre.

– Vi träffas på måndagarna och ibland knyts det lite flugor och fikas, säger Anders Karlsson.

Fiskepremiär betyder ärtsoppa, kocken bakom det rökta fläsket och pannkakorna är Dan Thynell.
Fiskepremiär betyder ärtsoppa, kocken bakom det rökta fläsket och pannkakorna är Dan Thynell.Foto: Mark Hanlon
Jenni DahlgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons