Annons

Fler gode män behövs

Ystad • Publicerad 7 januari 2006

Att själv sköta kontakter med myndigheter och planera hur räkningarna ska betalas är något självklart för de flesta. Men inte för alla. Omkring 150 personer i Ystad har en god man eller förvaltare.

Och behovet ökar, berättar Lisbet Lindgren, handläggare för överförmyndarnämnden i Ystads kommun. Hon arbetar sedan många år med att administrera godmanskap och förvaltarskap och har sett behovet av gode män öka i och med fler och fler psykiskt funktionshindrade lever själva ute i samhället.

Annons

– Vi har alltid ett behov av nya gode män men det har blivit mer de senaste åren, säger Lisbet Lindgren. Vad det innebär att vara god man kan se helt olika ut beroende på vem huvudmannen är, alltså den som får god man. Äldre med demenssjukdomar, förståndshandikappade, psykiskt sjuka är exempel på personer som kan ha god man. I många fall är det en anhörig eller släkting som blir god man.

Godmanskap bygger på frivillighet och samarbete, berättar Lisbet Lindgren. Det kan ge ibland ge upphov till konflikter i till exempel ekonomiska frågor.

– Man måste kunna samarbeta, och det är inte alltid så lätt när det gäller pengar, säger Lisbet Lindgren.

Lisbet Lindgren anser att kommunens personliga ombud för psykiskt funktionshindrade är en stor tillgång i sammanhanget:

– Hon kan ofta informera och prata med personer som kanske skulle behöva hjälp med att sköta ekonomin men som är tveksamma till god man. För personer som är helt ur stånd att hantera sin ekonomi kan förvaltarskap bli aktuellt. Det innebär en högre grad av tvång jämfört med godmanskap, berättar Lisbet Lindgren.

I Ystads kommun finns för närvarande ett femtontal förvaltarskap.

Ulrika Wangel

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons