Annons

Fler operationer och platser

Ystads lasarett ska göra 350 fler operationer nästa år. Dessutom får man åtta nya vårdplatser och förvandlar hela andra våningsplanet till en kirurgisk enhet.
Ystad • Publicerad 5 november 2008
Enhetscheferna Yvonne Nilsson och Cecilia Brorsson ser fram emot att få åtta nya vårdplatser. Bild: Linda Olsson
Enhetscheferna Yvonne Nilsson och Cecilia Brorsson ser fram emot att få åtta nya vårdplatser. Bild: Linda OlssonFoto: 

- För patienterna innebär förändringen en stor förbättring, lovar divisionschef Henrik Weibull.

Det händer mycket på Ystads lasarett under nästa år. Ortoped och röntgen ska samarbeta med andra sjukhus och bröstcancervården flyttas.

Annons

Men Ystads lasarett får även tillskott till verksamheten. Från Simrishamn flyttar den slutna psykiatrivården.

- Vi ska också utföra fler operationer och för att klara det måste vi utöka antalet vårdplatser, säger sjukhuschef Matz Widerström.

På Ystads lasarett görs varje år omkring 6500 operationer. Redan i år har antalet utökats med 350 och nästa år ska det göras lika många till.

I dag finns två avdelningar med sammanlagt 38 vårdplatser, varav 24 är öppna alla dagar i veckan.

- Platserna räcker inte, säger Henrik Weibull. I snitt ligger dagligen 5-7 patienter på andra avdelningar. Med de nya platserna kan vi erbjuda en bättre vård, som är helt inriktad på patienternas behov.

- I nuläget tvingas vi ofta flytta runt patienterna, säger enhetschef Cecilia Brorsson. Tack vare de nya platserna slipper vi det.

Samtidigt som de åtta nya vårdplatserna inrättas, flyttar även den palliativa vården med åtta platser in och hela det andra våningsplanet på lasarettet förvandlas till en kirurgisk enhet.

- Att vi kan arbeta nära varandra kommer att underlätta för personalen och även det betyder förbättringar för patienterna.

De nya vårdplatserna kräver åtta nya sjukskötersketjänster och lika många undersköterskor. Rekryteringen av personal har redan påbörjats.

- Jag utesluter inte att vi även kan behöva nyanställa sjukgymnaster, säger Matz Widerström.

Annons

De nya platserna har sjukhuset finansierat genom ökad effektivitet och fler operationer.

- Vi har trots en månads strejk nått årets mål, säger Henrik Weibull. Det beror helt och hållet på att sjukhusets samtliga personalgrupper lojalt ställt upp och jobbat hårt.

De nya vårdplatserna ska vara inrättade redan i början av nästa år.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons