Annons

FN-arbetare fick fly vattnet i Dar es Salaam

Ulf Flink från Ystad var en av de cirka hundra FN-anställda som fick fly undan vattenmassorna när översvämningarna i Dar es Salaam krossade murarna runt arbetsplatsen. Tanzania är drabbat av häftiga regn som har orsakat minst tretton dödsoffer.
Ystad • Publicerad 22 december 2011
Ulf Flink från Ystad fick fly undan vattenmassorna, när FN-området i Dar es Salaam översvämmades. Arkivbild: Albin Brönmark
Ulf Flink från Ystad fick fly undan vattenmassorna, när FN-området i Dar es Salaam översvämmades. Arkivbild: Albin BrönmarkFoto: Albin Brönmark

Ulf Flink arbetar för FN:s utvecklingsprogram (UNDP) i Dar es Salaam. Han satt på sitt kontor när floden sprängde muren utanför.

– Först trodde vi att det hade regnat in, men sedan hörde vi smällen när den första muren raserades. När den andra muren kollapsade började det bli riktigt otäckt. Vattnet var strömt och det var stockar och annat bråte i vattnet. Till och med bilarna utanför flöt med.

Annons

Ulf Flink hann rycka till sig sin väska och började vada ut. På få minuter steg vattnet så mycket att det nådde hakan. Kollegor som inte kunde simma drabbades av panik.

– Många är traumatiserade. Vi fick hjälpa flera att ta sig ut. Läget är lite oklart just nu. Vi håller fortfarande på och räknar människor.

Enligt Ulf Flink har vattnet nu sjunkit undan och kontorsområdet är avspärrat för att undvika stölder. Situationen är kaotisk enligt FN-arbetaren.

– Det mesta är helt förstört. Allt ligger huller om buller och det hänger lösa elkablar. Allt arbete, datorer, servrar och viktiga dokument, är förstört. Min bil är också helt förstörd.

Senast vi skrev om dig var i samband med en kidnappning i Somalia. Det verkar inte helt ofarligt att arbeta för FN i Afrika?

– Nej, men det var en helt annan situation. Den här gången är det inte vi som är värst drabbade, utan de som har bott i dåliga byggnader. Delar av Dar es Salaam är byggda på gamla träskmarker. Enligt tidningarna här har tusentals människor blivit hemlösa, många av dem är fattiga.

Enligt Ulf Flink har militären och frivilligorganisationer som Röda korset påbörjat arbetet med att ge de nödställda mat, mediciner och tak över huvudet. UNDP kommer antagligen också att göra en insats, till exempel med återuppbygganden av bostäder.

INTERNAL INTERNAL
Emilia Söelund
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons