Annons

"För höga hyror i tio år"

(Uppdaterad 16.02) De kommunala bostadsföretagen har tagit ut för hög hyra de senaste tio åren. Det hävdar Hyresgästföreningen i en färsk rapport. Bland de kommunala bolagen pekas bland andra Ystadbostäder AB med drygt 1 000 lägenheter ut.
Ystad • Publicerad 3 januari 2002

I början av förra decenniet höjdes hyrorna kraftigt över hela landet. Motivet till höjningarna uppgavs vara behovet av att bygga upp sin långsiktiga betalningsförmåga. Men de kommunala bostadsbolagen ska drivas enligt självkostnadsprincipen. Något som dock inte hindrade flera av dem att samla pengar på hög.

Den långsiktiga betalningsförmågan, soliditeten, påverkar bolagets möjligheter och villkor vid lån i banker. Ju högre soliditet, desto bättre räntevillkor och därmed billigare lån. Ystadsbostäders VD, Toste Clementson menar att detta gynnar hyresgästerna.

Annons

- Det är bra om pengarna stannar i bolaget. Har vi en kall vinter behöver vi inte höja hyrorna direkt för att klara det, säger han till Allehanda.

- Det finns inget som säger att vi måste visa nollresultat varje år, säger Toste Celementson.

Han tillbakavisar också att allmännyttan i Ystad genomfört oskäliga hyreshöjningar. Den senaste hyreshöjningen för 2002 var på 1,8 procent och enligt Clementson den första på flera år. Flera andra kommunala bostadsbolag höjde efter förhandling dessutom hyrorna med högre belopp.

Av de 49 företag som Hyresgästföreningen menar gör högst vinster ligger bland andra Fristadsbostäder AB och Partillebo AB i topp. Båda har en soliditet på 35 procent av det egna kapitalet. Ystadsbostäder ligger i bottenskiktet med nio procent. Men Ystadsbostäders VD kan på några års sikt tänka sig en soliditetsgrad på uppemot 15 procent.

- Det är inget som är förankrat i styrelsen, men min personliga uppfattning är att det vore bra om vi kom upp i 15 procent. Det skulle komma hyresgästerna till godo genom en effektivare förvaltning, säger han. Dessutom menar han att det inte längre är möjligt att gå till kommunen och be om mer pengar i händelse av förlust.

Hyresgästföreningen har gått igenom 302 kommunalägda bostadsföretag och deras bokslut. Sammanlagt pekar föreningen ut 49 bolag för att ha för hög soliditet. Bland dem som toppar listan återfinns också Poseidon i Göteborg som äger 23 000 lägenheter. Bolaget har en långsiktig betalningsförmåga på 31 procent.

- Kriterierna för att hamna på listan är att ha ett för högt eget kapital, få tomma outhyrda lägenheter samt gå med vinst. Flera av företagen på listan har en soliditet på två till tre gånger av vad de behöver för att klara sex raka förlustår, säger Håkan Olson, ekonom på Hyresgästföreningen till Dagens Nyheter.

För att förbättra soliditeten ytterligare kan företagen antingen minska kostnaderna i form av ett till exempel försämrat underhåll, höjd hyran eller genom en kombination av båda åtgärderna. Att begära mer pengar av ägarna, i det här fallet Ystads kommun, bedöms bland annat av politiska skäl som omöjligt.

Fotnot: Läs hela Hyrsgästföreningens utredning

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons