Annons

Första gången det är stängt

YA är inte välkommen att göra reportage på Österportsgymnasiet. Det känns underligt.
Ystad • Publicerad 16 november 2009

Eleverna som vänt sig till oss är som synes fotograferade dels utanför ÖP:s stora stängda portar, dels i YA:s trädgård. Det beror på att vi inte får komma till skolan med fotograf. Skolan hänvisar till att elever med skyddad identitet inte ska riskera att fotograferas, trots min försäkran om att inga bilder skulle tas eller publiceras utan skolans godkännande.

Rektor Thomas Winqvist säger till mig att skolan är en arbetsplats och att man har rätt att ha arbetsro. Jag är däremot välkommen att besöka skolan under rektors ledning och jag kan få tala med elevrådet.

Annons

Själva poängen med att göra ett reportage på en skola är att samtala med elever och lärare, de som har skolan som sin arbetsplats. Men vi måste själva få välja vilka vi vill prata med.

Jag har arbetat som nyhetschef i både Malmö och Lund, jag har lett nyhetsarbetet när vi gjort stora granskande reportage där alla berörda fått komma till tals. Men jag har aldrig upplevt att skolan är stängd för tidningens reportrar.

Det känns underligt.

Pia Åkesson Röding, Redaktionschef
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons