Annons

Forum Ystad blir verklighet

All eftergymnasial utbildning samlas på regementsområdet. Kostnad: 17 miljoner.
Ystad • Publicerad 16 januari 2002

Det blir verklighet av planerna för Forum Ystad - för livslångt lärande. I november flyttar all eftergymnasial utbildning, inklusive vuxenutbildningar, till byggnad 140 på regementsområdet. I mars börjar ombyggnaden och kostnadskalkylen för flytten väntas hamna på 17 miljoner kronor.

- Det kan bli mer, det kan bli mindre, men 17 miljoner är den summa vi utgår ifrån, säger Olof Hübner, fastighetschef på Ystads kommun.

Annons

I nästa vecka läggs uppdraget ut på anbud. Hyreskontrakt har redan tecknats med Vasallen AB för sex år framåt.

Tanken är att samla all vuxenutbildning - komvux, kunskapslyftet, Datorteket och högskoleutbildningar - på ett och samma ställe. Vinsterna man hoppas göra är inte främst ekonomiska, kommunstyrelsens ordförande Thomas Lantz (m) har deklarerat att någon egentlig vinst gör man inte genom att flytta Komvux från Birgerskolan, snarare ökar hyreskostnaderna. Det är också den invändning det socialdemokratiska partiet haft i diskussionen kring skapandet av Forum Ystad. Oppostionsråd Kent Mårtensson (s) har tidigare sagt till YA att komvux flytt från Birgerskolan blir för kostsam och att det räcker att samla den administrativa ledningen på regementet.

- Vi räknar med att göra pedagogiska vinster. De nya lokalerna är anpassade till ett mer flexibelt arbetssätt. De bygger på en ny pedagogik, här på Birgerskolan finns ju bara de traditionella salarna, säger Bo Bjelvehammar, rektor för Komvux.

I dag huserar en företagsutbildning, en IT-utbildning och en utbildning för personliga assistenter i den byggnad som ska byggas om.

- Vi har inte löst frågan var de ska ta vägen under ombyggnaden ännu, men det är bara halva byggnaden som ska byggas om, säger Olof Hübner.

De stora förändringarna som ska ske i byggnad 140 är att det ska byggas lektionssalar och andra pedagogiska utrymmen. Än är inte planerna över hur det kommer att se ut färdigställda. I nästa vecka avgörs vem som får uppdraget att genomföra den 8 månader långa ombyggnaden.

Anna Bengtsson 0411-645 36

anna.bengtsson@allehandasyd.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons