Annons

Förvirrat med dubbel enkelriktning i tunnel

Under E65 vid Marsvinsholm finns en underlig liten väg. Den är enkelriktad från båda håll.
Ystad • Publicerad 13 juli 2007
"Konstigt och onödigt" tycker svartebon Anders Enegård om att tunneln under E65 vid Marsvinsholm är skyltad med infartsförbud åt båda håll. @08 Bildbyline:
"Konstigt och onödigt" tycker svartebon Anders Enegård om att tunneln under E65 vid Marsvinsholm är skyltad med infartsförbud åt båda håll. @08 Bildbyline:Foto: 

Oavsett om du kommer från norra eller södra hållet lyser de rödgula runda skyltarna vid den smala vägens högra gräskant.

– Hur kan det vara så? En väg kan väl inte vara enkelriktad åt alla håll, då går den ju inte att köra på, frågar sig Anders Enegård från Svarte.

Annons

Själv passerar han ofta just här och önskar inget hellre än att slippa korsningen i samma planhöjd som E65.

– Här är mycket trafik och det hade absolut minskat olycksrisken om man kunnat använda tunneln som går under i stället. Men nej, det får man ju tydligen inte, säger han irriterat. Förklaringen till den underliga skyltningen hänger ihop med att vägen är privat.

– Den tillhör oss på Marsvinsholms gård och vi vill helt enkelt inte att någon annan använder den, förklarar Tomas Iacobaeus.

Vägen byggdes för och används i samband med just Marsvinsholms jordbruk.

– När vi kommer här med tunga lass med exempelvis spannmål är det både svårt och farligt att korsa E65. Då kör vi under i stället och vill därför ha den vägen fri, säger Tomas Iacobaeus. Att vägen sedan smyckats med de skyltar som i dagligt tal betyder "enkelriktat" behöver faktiskt inte ses som något felaktigt.

– Den skylten betyder egentligen "förbud mot infart med fordon" och det är precis det som det rör sig om, säger Mikael Olsson på vägverket och fortsätter:

– Det är ju en privat väg och ägarna får förbjuda folk att köra på den om de vill.

Men så länge nämnda skyltar sitter ensamma på sina stolpar kan det i laglig mening leda till bekymmer för dem som passerar. Oavsett om de äger vägen eller ej.

– De bör kompletteras med informationen att "gäller ej fordon med tillstånd".

– Såvida det inte finns något specifikt avtal med kommunen kan vem som helst som tar vägen under bron annars bötfällas. Även ägarna själva, säger Erik Åberg på polisen.

Annons

Ann-Louise Olander

0411-55 78 68

ann-louise .olander@ ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons