Annons

Frälsningsarméns i Ystad bygger om

Frälsningsarmén behöver förstärkning i kassan. Fem miljoner kronor, närmare bestämt. Så mycket kostar det att bygga om lokalerna i Ystad och fint lär det bli.
Ystad • Publicerad 5 november 2002

Den trista vinkelbyggnaden med gaveln mot Regementsgatan ska rivas. Det större huset renoveras och kompletteras med en tillbyggnad som rymmer cafeteria, ändamålsenligt kök samt lokaler för övernattning och ungdomsverksamhet. Fasaden mot Regementsgatan präglas av glasytor som ger insyn och inbjuder till besök. - En radikal förändring mot nuvarande exteriör. Många har nog upplevt den som ganska dyster och ogästvänlig, säger musikledare Jan Andersson. Arbetet påbörjas under hösten 2003. Frälsningsarméns centrala organ förskotterar pengar så att arbetet kan komma igång. - Ombyggnaden blir ett lyft. Och behovet är stort. Lokalerna är väldigt slitna. På vissa ställen har vi stängt av strömmen eftersom elledningarna är så dåliga. Det är helt enkelt för farligt att använda dem. - Samtidigt noterar vi med glädje att allt fler söker sig till oss. I dag har vi drygt 180 medlemmar, varav ett 30-tal Frälsningssoldater, säger Jan Andersson. Frälsningsarmén har blivit en träffpunkt under de senaste åren, inte minst för samhällets utslagna. Exempelvis personer med missbruksproblem. I vissa fall bostadslösa. - Att kunna hjälpa dessa människor är vår roll i samhället. Här är det inte så många möten och gudstjänster. Men visst har vi ett kristet förtecken, det försöker vi inte dölja. Jan Andersson försöker inte heller dölja att Frälsningsarmén i Ystad behöver ekonomisk hjälp. Fem miljoner kronor skakar man ju inte fram i en handvändning. - Vi är mycket tacksamma för alla bidrag, stora som små. Fotnot: Frälsningsarmén invigde högkvarteret i Ystad 1889. En renovering genomfördes på 1940-talet och i mitten av 1970-talet fick stora kårlokalen en uppfräschning.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons