Annons

Framtidsidéer för hamnen utvärderas

Ett kallbadhus i Ystads hamn? Kanske ett helt bostadsområde? Hur Ystads hamn ska se ut framöver är en komplex fråga som rymmer såväl industriplaner som ystadsbornas fritidsintressen.
Ystad • Publicerad 22 november 2002

Kommunen vill ta ett helhetsgrepp om hamnens framtid och har skickat inbjudningar till olika arkitektkontor om att vara med och utvärdera en lång rad gestaltningsförslag. - Detta ingår i en djupare översikt som vi ska göra och en av huvudfrågorna är: Hur knyter vi staden Ystad på ett bättre sätt till vattnet och hamnen?, säger stadsarkitekt Inga Hallén. Själv tycker hon att ett kallbadhus vid badstranden intill hamnen låter trevligt. - Ja, det är ett av mina förslag. Jag har varit i arkiven och tittat på bilder från förr, när Ystad hade ett kallbadhus. Det skulle ju verkligen inspirera till folkliv i hamnen. Men jag inser att det kan vara svårt att få till stånd. Konsulterna får titta på det. Det är stadsarkitekten tillsammans med hamnchefen Lars Börjesson och kommunchefen Jan-Inge Ahlfrid som har utarbetat projektet. Två konsulter ska utses och dessa ska arbeta parallellt med idéförslagen.Listan är lång och omfattar förslag om industriområdets utveckling, hamnens tillgänglighet för ystadsborna och ökade parkeringsytor för den växande färjetrafikens passagerare. Kommunen efterlyser också kreativa idéer på vad Revhusen-området skulle kunna användas till i framtiden. Området i västra delen av hamnen, där Lantmännens silobyggnader står i dag, benämns som ett "omvandlingsområde" och det är här som en blandad stadsbebyggelse skulle kunna förläggas, med affärer och bostäder. Lantmännens anläggning hade då fått flytta till förslagsvis yttre hamnen. - Frågan som konsulterna får titta på är om vi kan bygga ett sådant område med bostäder, eller ej. Problemen är ju inte minst att färjorna orsakar buller och tågen fraktar farligt gods, och vi vill ju ha kvar både färjorna och tågen, säger Inga Hallén. På onsdag nästa vecka beslutar kommunstyrelsen om konsultprojektets finansiering på 300 000 kronor, men enligt Inga Hallén är det en formalitet. - Att vi ska göra detta är bestämt sedan länge, och vi har fått klartecken att skicka ut inbjudningar till arkitektkontoren så att tiden inte går ifrån oss nu när julen kommer, säger hon. De konsulter som är intresserade av att arbeta med framtidsförslagen för Ystads hamn ska ha anmält sitt intresse senast den 9 december. De två som väljs ut ska vara utsedda den 17 januari nästa år, och den 26 mars ska deras rapport redovisas.

Fredrik Sjöstrand fredrik.sjostrand@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons