Annons

Friidrottarnas tålamod tryter

Träning på läktaren och tävlingar som ideligen måste flyttas eller ställas in.Dessa betingelser har ett 60-tal unga friidrottare i Ystad fått leva med i många år.
Ystad • Publicerad 21 mars 2002

- Jag arbetade som vaktmästare på gamla idrottsplatsen på somrarna i början av 70-talet och det ser likadant ut i dag som då. Enda skillnaden är att det installerats konstbevattning, säger Håkan Nilsson, ordförande i Ystads IF:s friidrottsförening. Det är de gamla kolstybbsbanorna som förorsakar stora problem när det regnar. - Vattnet försvinner inte och banorna går inte att använda, säger friidrottstränaren och styrelseledamoten Göran Håkansson. Och när det är torrt ryker kolstybben in över publik och läktare. Friidrottarna saknar också utrustning för vissa grenar. Exempelvis försvann spjutansatsen när det byggdes nya omklädningsrum. Och gummimattan till längdhopp, som föreningen ärvde av en klubb i Malmö för flera år sedan, beskriver Håkan Nilsson som ett lapptäcke. - Delar blåste bort i stormen. Friidrottarna började se en ljusning för tio år sedan när planerna på en ny anläggning med allväderbanor tog fart. Då anslogs enligt fritidschef Staffan Görefält närmare sju miljoner kronor. - I dag har vi 8 miljoner kronor för ändamålet i budgeten. Under vägen har det dykt upp andra alternativ till den första tänkta placeringen på Edvinshemsområdet. - Anläggningen öster om regementsområdet är det klart bästa, konstaterar Håkan Nilsson. - Men när man från kommunens sida först säger ja och sedan kastar i ansiktet på oss att det inte finns pengar. Ja, vad gör man då. - Vi lämnade ett förslag på hur den gamla idrottsplatsen skulle kunna moderniseras och få allväderbanor. Samtidigt plockades fram kostnader för likvärdiga anläggningar. i Sigtuna byggde man förra året en ny anläggning för 6,7 miljoner kronor, i Laholm klarades kraven för 4 miljoner kronor, men då ingår ingen fotbollsplan, och i Vellinge stannade kostnaden på 5,5 miljoner kronor. Med YIF:s förslag skulle löparbanorna kunna förlängas till 400 meter med sex eller åtta banor. Fotbollsplanen skulle kunna utökas till cirka 110 gånger 67 meter. Befintliga byggnader utom kafét bibehålls i detta förslag. Parallellt finns ett annat alternativ där anläggningen görs större och får en snedare placering. Styrelsen i YIF:s friidrottsförening konstaterar att de i snart 30 år blivit utlovade en modern anläggning med allväderbanor.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons